« Nogomet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Na lijepom kockastom Dunavu

Kad je Engleska ispala iz svih kombinacija za nastup na Europskom prvenstvu organizatori turnira uhvatili su se za glavu...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zvonimir Krstulović)
Više o

navijači

,

Euro 2008.

,

kockasti

,

Hrvatska-Austrija

,

hrvatski navijači

Mislili su da će izgubiti milijune eura koje bi navijači s Otoka potrošili u Austriji i Švicarskoj. Međutim, nakon proteklog vikenda u Beču, Austrijanci (a možda i Švicarci) mogu mirno spavati, jer Hrvati su i više nego dostojno zamijenili horde navijača Albiona. I po brojnosti, i po atmosferi, ali i po hektolitrima ispijene pive.

Ono što je Beč doživio u subotu i nedjelju, to vjerojatno neće doživjeti u idućih sto godina. Procjene govore da je više od 50.000 navijača u kockastom okupiralo grad. Invazija kakva se ne pamti. Bilo je veselo i u Portugalu, Njemačkoj i Londonu, ali nigdje nije bilo kao u Beču.

Okupacija Beča počela je već u petak, a u subotu je austrijska prijestolnica već ‘pala’. Odnosno, izgledala je kao Zagreb početkom devedesetih kada su se na Trgu bana Jelačića održavali razni politički skupovi. Sve je bilo u znaku hrvatskih boja...

Navijači su se locirali diljem cijele metropole, ali nakon doručka i prve ispijene kave svi putevi su vodili na Stephanplatz. I u subotu i nedjelju glavni bečki trg bio je obojen u hrvatske boje. Istina, crvena i bijela su također i boje Austrije, no Austrijanaca se do utakmice nije moglo vidjeti nigdje. ‘Bečka škola’ odigrala je svoju ulogu i Austrijanci su vjerojatno u nekom puno mirnijem okruženju pričekali utakmicu. Međutim, i da su došli na Stephanplatz i Graben vjerojatno bi uživali.

Nepregledno more ljudi u kockastom stvorili su takvu atmosferu da su i oni najuštogljeniji Bečani mogli samo - zapljeskati. I ne samo oni. Poneki zalutali Škot i Englez bez problema su se adaptirali u hrvatskoj fešti. Pa čak i jedan Amerikanac koji živi ‘u svom svijetu’ nakon cijelog cirkusa je rekao da mu je ovo bio tulum života.

- Kad sam došao u Beč nisam imao pojma da se ovdje uopće igra nekakvo prvenstvo. Međutim, brzo sam se snašao među Hrvatima. Dapače, sada idem u Klagenfurt! - rekao je oduševljeni Amerikanac.

Od zanimljivih likova u Beču izdvojili bi i jednu simpatičnu bugarsku konobaricu kojoj je jedan neoprezni navijač srušio tacnu s jedno dvadesetak piva. Mlađahna konobarica je prvo na nekoj mješavini balkanskih jezika svima spominjala bližu i daljnju rodbinu, ali kada je shvatila da je cijeli kafić počeo skupljati eure za nadoknađivanje štete, brzo je ušutila. Dapače, osmjeh joj se razvukao od uha do uha kada je shvatila da je na kraju u velikom plusu.

Općenito, na eurima se u Beču nije štedilo. Piva od četiri do pet eura nije predstavljala nikakav problem za hrvatske rasipnike. I nisu samo ugostitelji profitirali. S obzirom da utakmice hrvatske reprezentacije već odavno nisu mamac samo za navijače, već i za one koje se mogu vidjeti samo na špicama, Fashion weekovima ili partyjima ženskih časopisa, tako da su i Zarini, Louis Vuittonovi i slični dućani bili prepuni hrvatskih dresova. Ali onih malo užih...

Kako god bilo, Beč je prošao, a relana ocjena za umjetnički dojam je - vrlo dobar. Za odličan je bila potrebna nešto bolja atmosfera na stadionu. Onakva kakva je bila u Leriji, Lisabonu, Berlinu i Londonu. Ali nema veze, prilika za popravak će doći vrlo brzo. Već u četvrtak u Klagenfurtu.

Djeliće lude atmosfere u Beču pogledajte u našoj 'kockastoj' galeriji. 

Piše: Piše: Vladimir Marinović
10.06.2008. 02:19:11

Vezana galerija
Novi komentar
nužno
nužno