« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
KIŠOVITI VIKENDI

U rujnu palo do 50% više kiše od prosjeka

Za vikend nas ponovno očekuje kiša, ali u znatno manjim količinama nego protekla dva vikenda

Kiša u Zagrebu
Kiša u Zagrebu (Damjan Tadić / CROPIX)
Više o

kiša

,

poplave

,

vremenska prognoza

Tijekom ovog mjeseca u kopnenim je krajevima Hrvatske palo dva do tri, a mjestimice i četiri puta više kiše nego što je to uobičajeno za rujan, dok je na Jadranu kiše palo i do 50 posto više od prosjeka, doznaje se danas od dežurnog prognostičara Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Krunoslava Mikeca.

U zadnjih 24 sata najviše kiše je palo u Petrinji - 46 milimetara. Na Plitvičkim jezerima palo je 44 mm, u Senju 42 mm, u Krku 40 mm, Kutini 37 mm, u Pagu 35 mm, u Zračnoj luci Split 33 mm, u Splitu 29 mm. U Zagrebu je palo 14 mm kiše, a u Osijeku 3 mm. Kiša nije padala primjerice na Lastovu, Palagruži i u Sinju.

Od petka do nedjelje u Puli je palo blizu 200 mm kiše, u Vrgorcu više od 170, a u Zračnoj luci Dubrovnik više od 100 mm kiše. Prosječno je u središnjoj Hrvatskoj palo između 30 i 60 mm kiše. Slično je bilo i u Dalmaciji, te na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj. Najmanje je kiše palo u Slavoniji.

Očekuje se smirivanje vremena

U DHMZ-u prognoziraju da će se danas nastaviti smirivanje vremena, kiša će sve manje padati, a do kraja dana u mnogim krajevima i djelomično razvedriti. Već se razvedrilo u Slavoniji i Dalmaciji.

Temperature će u unutrašnjosti biti od 12 do 17 Celzijevih stupnjeva, u Slavoniji i do 20, a na Jadranu od 18 do 23 Celzijevih stupnjeva. Sutra se očekuje promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, češće i dužim nego danas. Pritom će još uvijek ponegdje postojati mogućnost za malo kiše, ponajprije na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici. Ujutro je moguća magla ponegdje u unutrašnjosti zemlje.

Sutra će posvuda zatopliti, na kopnu se predviđa temperatura od 16 do 21 Celzijevih stupnjeva, a na moru i do 24 Celzijevih stupnjeva. Blagi pad temperature očekuje se od srijede. Od srijede do petka očekuje se promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, pri čemu će sunčanije biti na Jadranu. Malo je kiše moguće posvuda u noći s utorka na srijedu i u srijedu ujutro.

Tijekom petka predviđa se novo jače naoblačenje i veća vjerojatnost za kišu u dane vikenda. Količina kiše vrlo vjerojatno neće biti velika, odnosno neće biti tako kišovito kao protekloga vikenda, izjavio je za Hinu dežurni prognostičar DHMZ-a Krunoslav Mikec.(hina/metro-portal)

27.09.2010. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno