« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
15 crnih godina

Na granici Meksika i SAD-a poginulo 5000 ljudi

Na putu prema američkom tlu i američkom snu živote su izgubile tisuće osoba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

ilegalni imigranti

,

meksički imigranti

,

granica SAD Meksiko

,

kontrola granica SAD

,

operacija Guardian

Više od 5.000 Meksikanaca poginulo je posljednjih 15 godina u pokušaju ilegalnog prelaska granice prema Sjedinjenim Državama, navelo je u četvrtak Državno povjerenstvo za ljudska prava (CNDH) u Ciudad de Mexicu.

"Procjena broja žrtava je nesigurna, od 3.861 do 5.607", izložio je predsjednik CNDH, Jose Luis Soberanes tijekom predstavljanja izvješća izrađenog na temelju službenih podataka u suradnji s Američkim udruženjem za zaštitu civilnih sloboda (ACLU).

Neke nevladine organizacije spominju i 10.000 stradalih.

Broj mrtvih se znatno povećao 1994. kada su Sjedinjene Države pokrenule operaciju "Guardian" za pojačanje kontrola na kalifornijskoj granici.

Poginuli su uglavnom stradali nesretnim slučajem u situacijama povezanim s ekstremnim opasnostima na opasnim koridorima kojima se kreću imigranti kako bi izbjegli kontrolirane prijelaze.

Od početka godine 27 osoba se utopilo u Rio Bravu, koja obilježava sjeveroistočnu granicu Meksika i Teksasa, prema mjesnim vlastima.

Sedam ilegalnih imigranata ubili su graničari između 1004. i 2007., što je mali broj u odnosu na ukupan broj stradalih, naglašavaju vlasti. (hina/metro-portal)

25.09.2009. 11:39:48
Novi komentar
nužno
nužno