« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ZAGREBAČKIM ULICAMA

Na cestama metropole svaki dan 14 ozlijeđenih

Broj poginulih se u odnosu na prošlu godinu smanjio, ali je broj ozlijeđenih porastao

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marin Tironi/Cropix)
Više o

stradali u prometu

,

prometne nesreće

,

zagrebačke ulice

Na zagrebačkim ulicama svaka četiri dana pogine jedna osoba, a svaki dan prosječno se dogodi 41 prometna nesreća u kojima se teško ozlijede dvije osobe, a lakše 12, podaci su to zagrebačke policije za prvih deset mjeseci ove godine.

U tom je razdoblju poginulo 80 osoba, 21 manje nego lani, no istodobno se za sedam posto povećao broj ozlijeđenih. Od 4.153 ozlijeđene osobe njih 566 teško je ozlijeđeno, što je dva posto više nego lani.

Za 6,75 posto smanjio se broj očevida kojih je do kraja listopada bilo 12.517.

Najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama jest brzina, koja je vrlo često vezana uz vožnju pod utjecajem alkohola. Zbog brzine, poginulo je više od polovice žrtava najtežih prometnih nesreća, to jest njih 47, ili gotovo 59 posto, a ona je i uzrok gotovo svake četvrte nesreće.

I svaki četvrti prometni prekršaj odnosio se na prekoračenje dopuštene brzine. Policija je utvrdila više od 165.000 prometnih prekršaja.

Alkohol kumuje svakoj sedmoj nesreći

Vozači pod utjecajem alkohola sudjelovali su u svakoj sedmoj prometnoj nesreći te u svakoj trećoj s najtežim posljedicama. Više od 7.100 vozača vozilo je pod utjecajem alkohola, a dvije trećine njih su u dobi do 30 godina.

Čak 1.500 vozača policija je zbog pijanstva uhitila i smjestila u posebnu prostoriju dok se ne otrijezne te ih je uz optužni prijedlog privela na sud. Dvije trećine takvih vozača uhvaćeno je s više od 1,5 promila alkohola.

Sud je, umjesto novčane kazne, više od trećini takvih vozača izrekao zatvorsku kaznu od 10 do 50 dana (najviše je moguće 60 dana), a ostalima su izrečene novčane kazne od 5.000 do 10.000 kuna te zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom prosječno od šest do 15 mjeseci.

Zagrebačka policija najavila je da će idućih dana biti više na cestama jer se bliži blagdan Svetog Martina (11. studenoga), kada se po narodnom običaju krsti mošt, a to je uvijek poseban izazov za policiju zbog vozača koji pretjerano uživaju u mladom vinu. (hina/metro-portal)

06.11.2009. 15:32:37
Novi komentar
nužno
nužno