« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
novi zagreb

Muzej suvremene umjetnosti otvara se 11. prosinca

Zgrada Muzeja suvremene umjetnosti otvara se 11. prosinca, izjavila je večeras novinarima ravnateljica Muzeja Snježana Pintarić

(Josip Bistrović/ CROPIX)
Više o

muzeji

,

Muzej suvremene umjetnosti

,

Muzej za umjetnost i obrt

,

zagreb-info

Djelatnici MSU priredili su večeras u bivšem Muzeju na Gornjem gradu izložbu Željka Kipkea pod nazivom "Nevidljive galerije" i na taj su se način oprostili od gornjogradskog izložbenog prostora na Katarininom trgu. Muzej se iz tog prostora, u kom je bio 55 godina, preseljava u novu zgradu u Aveniji Dubrovnik. Večerašnji događaj posvjedočio je prekretnicu u povijesti MSU, istaknuli su organizatori.

Prostor gornjogradske palače Kulmer na Katarininom trgu otvoren je 1954. godine i tijekom 50-ak godina promijenio je nekoliko naziva i u tom izložbenom prostoru izlagalo je tisuće hrvatskih i inozemnih umjetnika, održane su stotine izložaba i važnih međunarodnih manifestacija te su sustavno promovirane nove pojave u suvremenoj umjetnosti.

Projekt Željka Kipkea "Nevidljive galerije" obuhvaća film i dva slikarska ciklusa kroz koja umjetnik problematizira prostore u kojima su djelovale zagrebačke galerije, koje su bile mjesta okupljanja protagonista suvremene umjetničke prakse u Hrvatskoj. Te galerije više ne postoje, prenamijenjene su u druge svrhe ili su na drugim mjestima.

Dosadašnji Muzej suvremene umjetnosti raspolagao je s 300 četvornih metara izložbenog prostora, a u novoj zgradi bit će na raspolaganju 5000 četvornih metara od čega 3000 za stalni postav, a ostatak za povremene izložbe, istaknula je Pintarić. Dodala je kako će Muzej imati vrlo atraktivne izložbene prostore s polivalentnom dvoranom te da će u njemu biti smješteno 12 tisuća djela.

Za svečano otvorenje djelatnici Muzeja predstavit će stalni postav, otvoriti izložbu fotografija Jasenka Rasola o izgradnji nove zgrade, a bit će predstavljena i izložba akvizicija odnosno eksponata koju je Muzej dobio u proteklih pet godina.

Po riječima Snježane Pintarić MSU je prvi muzej izgrađen nakon 125 godina otkako je otvoren Muzej za umjetnost i obrt. (hina/metro-portal)

30.09.2009. 21:14:47
Novi komentar
nužno
nužno