« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
tunel grič

Zagreb dobiva Muzej osjeta

Projekt koji je dugo na čekanju mogao bi dobiti potrebna financijska sredstva za izgradnju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Grad Zagreb)
Više o

Muzej suvremene umjetnosti

,

Muzej osjeta

,

tunel ispod Griča

,

tuneli u Zagrebu

,

tajni tuneli u Zagrebu

,

tunel Mesnička-Radićeva

Nakon šest godina gradnje i investicije od 410 milijuna kuna, za dva mjeseca konačno će biti otvoren Muzej suvremene umjetnosti.

Projekt izgradnje najsuvremenije opremljenog muzeja u Hrvatskoj stavio je brojne druge investicije na čekanje pa se arhitekti i umjetnici nadaju da će u idućoj godine za njihove kulturne objekte biti više novaca.

Jedan od najzanimljivijih novih projekata je Muzej osjeta u trenutno zapuštenom tunelu ispod Griča. Projekt je predstavljen prije četiri godine, ali do sada nije zaživio iako je jeftiniji od mnogih drugih.

Kako se ne bi moralo uređivati pročelje, za obnovu tunela Mesnička-Radićeva i stalni postav bilo bi dovoljno oko 8 milijuna kuna, a ukoliko radovi počnu iduće godine, otvorenje je moguće već 2012.

Još je za vrijeme gradnje garaže na Tuškancu, Holdingova podružnica Zagrebparking, namjeravala urediti tunel Grič te napraviti dizalo koje bi bolje povezivao garažu s Gornjim gradom.

Međutim, za projekt nije bilo sluha i dobre koordinacije u gradskim službama pa je Zagrebparking odustao od inicijative.

Prema planovima arhitektice Nede Cilinger, tunel će se urediti kao multimedijski muzej osjeta u kojem će se prikazivati filmovi i izložbe.

"To će biti prvi muzej osjeta u svijetu. Uz gledanje, određene stvari moći će se slušati, mirisati i dodirivati, a bit će izrađene od kamena, pijeska, drva i šljunka", rekla je Cilinger za Vjesnik.

U prvoj fazi obnovio bi se tunel Grič i ostvario Muzej osjeta, u drugoj bi se uređivali vrtovi i parkovi na južnoj padini Griča, dok bi završna faza zahvatila izlaz na Vranicanijevu poljanu i gradnju velike dvorane muzeja.

Tunel Grič ispod Gornjeg grada sagrađen je 1943. godine kao sklonište za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dugačak je 350 metara, a širok od 3,2 do 5,5 metara.

Prema Ilici postoje četiri hodnika i izlaza, a izlaze u Ilici 8, 28, 30 te u Tomićevoj 6. Površina tunela je 2240 četvornih metara.

07.10.2009. 09:35:24
Novi komentar
nužno
nužno