« Život
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
PRAPOVIJESNE RAZLIKE

Muškarci su 'dalekovidni', a žene 'kratkovidne'

Evolucija mozga odvijala se različito jer su oni većinom bili lovci, a one većinom sakupljačice

(Corbis)
Više o

vid

,

lovci i sakupljači

,

razvoj mozga

Britanski znanstvenici objavili su kako su došli do zaključka da muškarci bolje vide i razlučuju udaljene predmete, dok žene bolje vide bliže objekte zbog diferencijacije u evoluciji mozga tijekom lovačko-sakupljačkog načina života u davnoj prošlosti.

Teorija je testirana na skupini od 48 muškaraca i žena koji su laserom označavali centar linije na papiru koji je postepeno udaljavan od njih. Kod rezultata se pokazalo kako su muškarci bili precizniji kada je papir bio na udaljenosti od 100 centimetara, a kod žena kada je bio na udaljenostima od 50 centimetara, odnosno 'na dohvat ruku', javlja PhysOrg.

"Dokazi o odvojenom procesuiranju bližih i daljih vizualnih informacija u mozgu već postoje. Rezultati našeg istraživanja pokazuju kako se kod žena bolje razvio neuralni put za percepciju bližih, a kod muškaraca onaj za percepciju daljih objekata ", rekla je jedna od psihologinja sa Hammersmith and West London Collegea na kojem su vršena testiranja čiji su rezultati objavljeni u British Journal of Psychology.

Psiholozi su složni oko zaključka kako je do razdvajanja vizualne percepcije među spolovima došlo zbog tisućljetnih različitih načina života, odnosno podjele rada između muškaraca i žena.

Kao dominantne sakupljačice žene su morale razviti bolju percepciju za spretan rad u manjim i zatvorenijim prostorima dok su muškarci kao dominantni lovci bili primorani uočavati plijen na većim udaljenostima u otvorenom prostoru, objasnili su znanstvenici.

30.07.2009. 15:14:07
Novi komentar
nužno
nužno