« Život
objavljeno prije 12 godina
POJEDINAČNE RAZLIKE

Muškarci partnericama lakše opraštaju prijevaru s drugom ženom

Homoseksulane afere partnerica muškarci vide kao priliku da zadovolje iskonsku potrebu da budu sa više žena istovremeno

Muškarci će ženama češće opraštati homoseksualne afere nego heteroseksualne
Muškarci će ženama češće opraštati homoseksualne afere nego heteroseksualne (Deviantart)
Više o

prevara

,

varanje

,

ljubavna afera

,

muškarci žene

Muškarci će dva puta lakše nastaviti vezu sa ženom koja ihe je prevarila s drugom ženom nego s onom koja ih je prevarila s drugim muškarcem, sugerira istraživanja psihologa s Sveučilišta Texas iz Austina, objavljeno u časopisu Osobnost i pojedinačne razlike (Personality and Individual Differences).

S druge strane, kod žena je zabilježena obrnut stav - radije će nastaviti vezu nakon muškarčeve heteroseksualne prijevare nego one homoseksualne. Samo istraživanje relevantno je u smislu analize evolucije psihologije partnerstva i spolnih odnosa jer daje novi uvid u psihološke prilagodbe koje postoje iza muškarčeve želje za različitim partnerima te ženskom željom za predanim partnerom. „Robusni mehanizam ljubomore kod muškaraca i žena aktivirat će se nakon različitih poticaja - onih koji prijete očinstvu muškaraca odnosno, onih koji prijete napuštanjem žena", kaže Jamie C. Confer, voditeljica istraživanja i doktorandica iz evolucijske psihologije. Njen istraživački tim je zatražio od 700 studenata da zamisle da su u tromjesečnoj predanoj ljubavnoj i seksualnoj vezi s nekom osobom. Zatim su trebali odgovoriti na pitanja o tome kako bi reagirali na partnerovu prijevaru. Jednom dijelu studenata rečeno je da ih je partner prevario s muškarcem,a drugom dijelu da su prevareni s drugom ženom. Neki su prevareni samo jednom, a drugi više puta. Bez obzira na učestalost varanja zamišljenog partnera, istraživanje je pokazalo sljedeće:

Muškarci bi u 50 posto slučajeva nastavili vezu sa ženom koja ih je prevarila s drugom ženom, a samo 22 posto ni nastavilo vezu kad bi im partnerica imala heteroseksualnu aferu. Samo 28 posto žena bi nastavilo vezu s muškarcem koji ih prevari s drugom ženom dok bi 21 posto žena 'preživjelo' homoseksualne eskapade partnera.

Rezultati ukazuju na to da muškarce više uznemiruje sve ono što bi moglo prijetiti njihovom očinstvu i stvaranju potomstva. Muškarci homoseksualne izlete svojih partnerica vide kao priliku da budu sa više žena istovremeno čime bi se zadovoljila njihova potreba za više partnera, zaključuju istraživači.

28.01.2011. 08:50:00
Novi komentar
nužno
nužno