« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
protiv zakona

MUP zabranio prosvjede seljaka i blokadu granica

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo crne slutnje seljaka. Zabranjuju se svi prosvjedi i blokada granica najavljeni za sutra.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

prosvjed seljaka

Ministar policije Tomislav Karamarko poslao je seljacima nedvosmislenu poruku u kojoj izričito tvrdi da neće dopustiti nikakvu blokadu prometnica, posebice na graničnim prijelazima.

Navodno seljaci još nisu najavili prosvjed u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju. Karamarko nadodaje da, bude li sve po zakonskim regulativama, policija će pružiti maksimalnu suradnju osiguravajući i regulirajući promet.

Ipak, blokada cesta i graničnih prijelaza ne dolazi u obzir jer su, kako tvrde u Ministarstvu, protuzakoniti.

Seljaci su pak za sutra najavili prosvjede u slučaju da im Jadranka Kosor ne ispuni data obećanja. Problem je sljedeći: trenutna cijena pšenice je 80 lipa; seljaci traže 1,25 kuna po kilogramu. Također traže i isplatu prošlogodišnjih i dio ovogodišnjih poticaja. U suprotnom pale traktore.

Seljacima će se pridružiti i mljekari koji nisu uspjeli naći zlatnu sredinu s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem.

Prosvjedi su, kako tvrde seljaci, prijavljeni policiji na vrijeme, ali njihove zahtjeve su odbili jer „nisu ispunjeni svi uvjeti Zakona o javnom okupljanju". Seljaci su odlučni i neće odustati usprkos prijetnjama iz MUP-a.

Organizator prosvjeda Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje i njezin predsjednik Antun Laslo tvrde da će prosvjedi biti održani unatoč policijskoj zabrani.

Kad već govorimo o prijetnjama, Čobanković je jučer "upozorio" da će seljaci ostati bez obećanih poticaja u slučaju da iziđu na ceste.

No, još uvijek ima prostora za dogovor s ministrom poljoprivrede-tijekom današnjeg poslijepodneva održat će se još jedan sastanak pet seljačkih udruga s Čobankovićem  u Đakovu; susret koji je vjerojatno posljednja nada za mirno rješavanje problema.

Nažalost, sastanak će biti zatvoren za javnost.

Popis graničnih prijelaza koje seljaci planiraju blokirati:

-prema Mađarskoj: Donji Miholjac, Duboševica, Baranjsko Petrovo Selo i Terezino Polje;

-prema Srbiji: Batina, Erdut, Ilok, Tovarnik i Bajakovo;

-prema BiH: Gunja, Županja, Slavonski Šamac, Svilaj, Stara Gradiška i Slavonski Brod.

26.08.2009. 18:02:03
Novi komentar
nužno
nužno