« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
POLICIJA ZADOVOLJNA

MUP: Policija će još bolje osigurati Gay pride u Zagrebu

Splitska Parada ponosa je najbolje osigurana do sada, istaknuo je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec

Borovec
Borovec (Sandra Šimunović/Cropix )
Više o

gay pride

,

parada ponosa

,

Gay Pride Split

Gay parada u Splitu je dosad najjače osigurana Parada ponosa u Hrvatskoj, a "policija i ministar Tomislav Karamarko osuđuju svaki oblik nasilja, mržnje i nesnošljivosti", rekao je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec na izvanrednoj konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Dodao je kako će policija, poučena subotnjim iskustvom u Splitu, sljedeću Gay paradu u Zagrebu zasigurno još bolje osigurati.

Rekao je kako organizatori uvijek imaju zamjerke na račun rada policije "bez obzira na ishod parade". "Kada javno okupljanje prođe bez incidenata, onda svi govore kako ima previše policije, a kada se dogodi incident, organizatori govore kako policija nije učinila dovoljno da ih zaštiti. Tako se stječe dojam da je policija unaprijed osuđena na negativnu ocjenu", rekao je Borovec.

Dodao je kako suradnja MUP-a i LGBT zajednice nikada nije bila bolja. Za splitsku je Paradu ponosa čak 250 policajaca prošlo edukaciju u kojoj su sudjelovali i pripadnici LGBT zajednice. Osiguranje je bilo više nego veliko - u Splitu je u subotu bilo 688 policajaca, od čega 460 iz Interventne jedinice policije, zatom 192 policajca iz temeljne policije, 32 policijska krim-djelatnika te četiri specijalca iz ukupno 15 policijskih uprava.

Prozivanje Karamarka politički motivirano

U MUP-u smatraju da zahtjevi za ostavkom ministra Karamarka nisu rezultat događaja na Paradi ponosa, nego su politički motivirani, rekao je Borovec i dodao da ministar ne namjerava dati ostavku.

Naveo je kako je 16. svibnja promijenjeno mjesto na kojem se održavala Gay parada s Prokurativa na Rivi. "Prokurative su sa sigurnosnog aspekta bile bolje za zaštitu, ali nismo željeli sugerirati da se ne bi drugačije protumačilo. Sve smo napravili u prethodnim danima. Vršili smo provjere, razgovore, savjetovali ugostitelje, a sve da se smanji mogućnost većih izgreda, a 137 privedenih dovoljno govorila da je policija radila svoj posao", istaknuo je Borovec.

Policija će, rekao je, sljedećih dana pregledavati snimke i fotografije s Gay parade pa će kaznena djela počinjena prema sudionicima javnog okupljanja tretirati kao zločin iz mržnje. Dodali su da je od 137 privedenih njih 55 već evidentirano, a 20 osoba su pripadnici navijačke skupine. "Sljedeći nam je zadatak identificirati izgrednike i adekvatno ih kazniti, a kazne za zločin iz mržnje se mogu izreći u rasponu od tri mjeseca do tri godine", dodao je.

Na upit novinara kako će postupati prema skupini koja na društvenoj mreži Facebooku širi mržnju prema LGBT zajednici, a jutros je ugašena, Borovec je odgovorio kako je to kompleksno istraživanje, a zbog servera u inozemstvu, bit će im potrebna međunarodna pomoć i suradnja da se otkrije tko je pokrenuo tu skupinu za širenje mržnje.

13.06.2011. 19:43:29
Novi komentar
nužno
nužno