« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
SUNDS

Možemo li zaista umrijeti u noćnim morama

Popularni film "Strava u ulici Brijestova" inspiriran je stvarnom bolešću - sindromom iznenadne smrti u snu

Noćna mora
Noćna mora (Deviantart)
Više o

sindrom iznenadne smrti u snu

,

noćne more

Legendarni film strave Wesa Cravena iz 1984. godine „Strava u ulici Brijestova" ostat će jednim od najpopularnijih uradaka te vrste u povijesti kinematografije. Međutim, kad se isključe sve strahote prikazane u filmu, dolazimo do realno zastrašujuće činjenice, a to je da je Craven, kako je sam rekao u intervjuu za časopis Cinemafantastique 2008. godine, inspiraciju za film pronašao u pravoj bolesti koja se otprilike zove „sindrom iznenadne smrti u snu" (engl. SUNDS - 'sudden unexpected nocturnal death syndrome'). Ovaj sindrom udara inače potpuno zdrave mlade ljude i usmrćuje ih.

>>Ben 10 i Power Rangers uzrokuju noćne more kod predškolaca>>

Radi se o genetski naslijeđenoj bolesti u kojoj tijelo ne uspijeva prepoznati i koordinirati električne signale koji potiču otkucavanje srca. Bolest češće pogađa mlađe muškarce, posebice one koji vuku porijeklo iz jugoistočnog dijela Azije. Srce može sasvim normalno raditi i odjednom staje i to najčešće noću.

U jugoistočnoj Aziji je ovaj sindrom jednom izazvao više smrti mladih muškaraca nego prometne nesreće. Do smrti dolazi tijekom noći, u snu, jer srce tada slabije kuca. Kad srce uspori svoj rad dok čovjek spava, ovaj sindrom izaziva probleme sa električnim signalima - drugim riječima, tijelo gubi sposobnost reguliranja otkucaja srca zbog čega ono završava u smrtonosnom grču.

Postoji velik broj teorija koje poistovjećuju posljedice ovog sindroma sa stresom kojeg uzrokuju noćne more, ali nema niti jednog znanstvenog istraživanja koje bi povezalo ovaj sindrom sa sadržajem onoga što sanjamo.

>>Što su noćne more>>

Nažalost, ne postoji tretman za ovaj sindrom i nikome nije jasno zašto najčešće pogađa mušku populaciju jugoistočne Azije. Povrh svega toga, problem je i što je ovaj sindrom gotovo nemoguće unaprijed detektirati čak ni uz pomoć elektrokardiografa.

Europski i američki liječnici otkrili su ovaj sindrom prvi put tijekom rata u Vijetnamu kad su izbjeglice pristizale iz Azije pristizale u ove krajeve, a to će potvrditi i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kako su se izbjeglice počele naseljavati kasnih 1970-ih i ranih 1980-ih počele su kružiti priče i medicinski izvještaji kako mladi muškarci iz Azije umiru u snu. Kad su se mediji dočepali detalja, nastala je opća panika do te mjere da velik dio ljudi uopće nije htio spavati. Ubrzo nakon toga rodila se i ideja o snimanju „Strave u ulici Brijestova".

>>Jezovita simbolika - što snovi govore o nama?>>

14.05.2011. 17:54:00
Novi komentar
nužno
nužno