« Život
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
RAZMIŠLJANJA

Može li se prestati pušiti - hipnozom?

Početak je nove godine, lista planova je dugačka. Na vrhu mnogih stoji odvikavanje od pušenja. Mnogi će posegnuti za neobičnim metodama poput hipnoze. Djelotvorno sredstvo ili mit?

(Arhiva)
Više o

pušenje

,

prestanak pušenja

,

hipnoza

Pušači uglavnom znaju u što se upuštaju paleći cigaretu: rak, srčana oboljenja i kraći život. No, usprkos tomu i dalje posežu za cigaretom. Razlog je taj što željom za cigaretom ne upravlja svjesni nego podsvjesni dio mozga. I upravo tu leži slamka nade za mnoge.

Naime neki od dijelova podsvijesti daju se upravljati hipnozom i ta metoda je od 2006. službeno priznata kao metoda liječenja od ovisnosti pušenja. No, hipnozu još mnogi povezuju s nadriliječništvom i slikama prepunih dvorana u kojima hipnotizirani slijepo slijede naredbe hipnotizera. Istina je, naravno, daleko od te slike.

Razumjeti vlastito tijelo

Kelnski odvjetnik Jochen Gerhard je 40 godina svakodnevno pušio najmanje kutiju cigareta. Prije dvije godine, nakon jedne operacije srca, liječnik ga je stavio pred svršen čin: ili će se odviknuti od pušenja ili mu slijedi smrt od infarkta. "Želja da prekinem je bila ogromna i tada sam se odlučio na hipnozu", kaže Gerhard koji nije imao što izgubiti osim 150 eura pristojbe za grupnu terapiju

"Ovakve šou-hipnoze naravno nemaju ništa zajedničkog s terapeutskim hipnozama. Tu se prije radi o dubokoj hipnozi u kojoj hipnotizirani nemaju pojma što se događa i proživljavaju neku vrstu black-outa", kaže Norbert Schick, psihoterapeut iz Bonna. On se već preko 20 godina bavi terapijskom hipnozom i smatra da je svega 30 posto pacijenata uopće sposobno za duboku hipnozu. No kad je u pitanju terapija, duboka hipnoza poput one koju često demonstriraju "šou-hipnotizeri", uopće nije potrebna. "Kod terapeutske hipnoze je zapravo poželjno da pacijenti čitavo vrijeme znaju što se događa. To je prirodno stanje", kaže Schick.

Hokus-pokus s rezultatima

Ispočetka je Gerhard bio skeptičan prema metodi hipnoze. Pogotovo mu je skepsu ulijevao stil terapeuta koji ga je na trenutke podsjećao na šarlatanstvo TV propovjednika. No polako, ali sigurno su riječi terapeuta ulazile u Gerhardovu glavu. "U jednom trenutku sam dobio osjećaj da je netko upalio svjetlo i posljednju kutiju cigareta sam bacio u smeće", prisjeća se Gerhard. "Otada nemam potrebu za pušenjem. Ne nedostaje mi. Dobro mi je, ali ne znam baš koji je tomu razlog", priznaje odvjetnik-nepušač. Ni iskušenja poput odmora provedenog s tvrdokornim pušačima Gerhardu nisu slomili volju. Terapeut Schick zna što se događa u Gerhardovoj glavi. "Njegova podsvijest je iznova programirana. Cigareta nema više nikakvu važnost", kaže Schick.

Potpuno svjesna odluka

"Prekinuti s pušenjem je jedna potpuno mentalna odluka", kaže Martina Pötschke-Langer, voditeljica Centra za prevenciju raka u Heidelbergu. "Preko 80 posto pacijenata prestaje pušiti bez ikakve terapije. Oni jednostavno donesu odluku", kaže liječnica. Pritom metode poput hipnoze igraju malu ulogu. Svega jedan posto pušača poseže za ovom pomoći.

No, kako kaže Martina Pötschke-Langer, svaka metoda koja može pomoći je dobrodošla. No i u novoj godini vrijedi pravilo - najvažnija je jaka volja.Pritom toliko spominjana kemijska i tjelesna ovisnost o nikotinu prilikom odvikavanja ne igra gotovo nikakvu ulogu. Nikotin naime, nakon nekoliko dana apstinencije, potpuno nestaje iz tijela.

Piše: Diana Ach/nk/DW
02.01.2015. 09:34:00
Novi komentar
nužno
nužno