« Kultura
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
IZLOŽBE

Movem(om)ent - izložba fotografija Nikoline Nerat Jukić u ZPC-u

Promatraču se daje prostor za stvaranje vlastitog doživljaja, vlastite priče i prilika da osvijesti vlastiti kreativni poticaj koji je svakodnevnicom potisnut duboko u nama

Čudesni portreti Nikoline Nerat Jukić
Čudesni portreti Nikoline Nerat Jukić (Nikolina Nerat Jukić)
Više o

izložba fotografija

,

Nikolina Nerat Jukić

,

MOVEM(OM)ENT

U prostoru Zagrebačkog plesnog centra, Ilica 10 u Zagrebu, u sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana plesa, u subotu 29. travnja u 21h održat će se otvorenje izložbe fotografija autorice Nikoline Nerat Jukić pod nazivom MOVEM(OM)ENT. Izložbu će bit moguće pogledati do 21. svibnja 2017. godine.

Pokretačka ideja za stvaranje serije fotografija u okviru fotografskog projekta MOVEM(OM)ENT - MOVEMENT / MOVE / MOMENT / OM  bila je želja autorice da zabilježi pokret kao jezik putem kojeg objekt / plesač progovara i prenosi interpretaciju svog viđenja stvarnosti; daje prikaz svojih mišljenja i stavova o životu, ulogama koje sami preuzimamo ili koje nam daje društvo i okolina, skrivenim željama i potisnutim nadama koje držimo za sebe u strahu od osude i nerazumijevanja.

Preuzimanjem identiteta likova koje plesači sami oblikuju i interpretiraju na trenutak nam dopuštaju da vidimo tek neke od slojeva svoje duše, izvorne esencije koja se na kratko manifestira te na površinu, iz nesvjesnog, izvlači i  osvješćuje kompleksnost i slojevitost svakog od nas. P

romatrač i objekt koji promatra su povezani. Energija koju prenosi pokret se interpretira na mnoštvo načina samim procesom promatranja i za svakog od nas koji smo u ulozi promatrača je različita jer je doživljaj u konačnici rezultat sinergije svih prethodnih iskustava svakog pojedinca kao zasebne jedinke. Promatraču se daje prostor za stvaranje vlastitog doživljaja, vlastite priče i prilika da osvijesti vlastiti kreativni poticaj koji je svakodnevnicom potisnut duboko u nama.

O AUTORICI

Nikolina Nerat Jukić rođena je 1982. godine u Zagrebu. 2000. godine upisala je Studij krajobrazne arhitekture na Svučilištu u Zagrebu te diplomirala 2007. godine. Iako ju je od malena zanimala fotografija, aktivnije se njome počela baviti tek 2013. godine, kada je završila tečaj digitalne fotografije pod vodstvom Jadranka Begića Stripy-ja. Tijekom svibnja 2014. godine sudjelovala je na Foto izazovu u okviru Rovinj Photodays-a na kojem je pobjedila, što joj je omogućilo snimanje modnog editorijala za Gloriju IN. 2015. godine prvi se puta prijavljuje na fotoseminar Fotosofia Damira Hoyke. Iako nije odabrana za sudjelovanje na Fotosofiji 10, ulazak u uži krug bio joj je snažan poticaj za nove ideje i napredak koji joj je godinu kasnije omogućio sudjelovanje na Fotosofiji 11.

Glavna preokupacija i jedan od glavnih motiva na njenim fotografijama je pokret. Fotografije koje stvara rezultat su nastojanja da uhvati trenutak kretanja, tijek misli i ideja u samom nastajanju i zamrzne ih dok nisu iščeznule.

 

 

U sklopu Međunarodnog dana plesa u ZPC-u održat će se razna događanja koja uključuju plesne radionice, predstavu NA KAVI ISPOD TREPAVICA te otvorenje spomenute izložbe fotografije koje je završno događanje u okviru programa.

 

https://www.facebook.com/nnj.photo/

http://www.zagrebackiplesnicentar.hr/predstava/medunarodni-dan-plesa

24.04.2017. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno