« Kultura
objavljeno prije 4 mjeseca i 27 dana
OSVRT

Motivi paralelnog svijeta u opusu Vlade Tuđe

Njegovi ciklusi posvećeni temama paralelnog svijeta sadrže niz promišljanja o zamislivim mogućnosti života u dalekim i nepoznatim prostorima

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Motiv paralelnoga svijeta nije rijedak u umjetnosti, mnogi su te privlačne i izazovne teme kreirali u vlastitoj režiji, stvarajući samosvojne autorske cjeline bilo u glazbi, književnosti ili u likovnoj umjetnosti.

Jedan iz te plejade nadahnutih stvaratelja svakako je i suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Vlado Tuđa, autor golemog i osebujnog opusa,raznovrsnog i nesvakidašnjeg, u ulju i akrilu, na platnu ili papiru, isključivo velikog formata.

Njegovi ciklusi posvećeni temama paralelnog svijeta sadrže niz promišljanja o zamislivim mogućnosti života u dalekim i nepoznatim prostorima ali životno obojenih jer u njiima, na Tuđinim slikama cvate život, svjetlost natkriljuje cijeli volumen, mnoštvo se boja prepliće.

Taj živopisni život tajanstvenog svijeta živi punim plućima u razbuktaloj prirodi, u svijetu reklo bi se obilja i zadovoljstva.

Je li i ovo Arkadija ili je još nešto dalje?

Kako je slikar Vlado Tuđa poznat kao slikar vedrine, logično je da njegov zamišljeni, misteriozni svijet i ne može biti ništa drugo nego središte ljepote i dobra, mjesto gdje je sreća stalni stanovnik.

Snažnim kolorom slikar komponira scene iz života zamišljajućeg paralelnog svijeta i osjeća zadovoljstvo, sve pršti od srećonosnih boja, harmonični ugođaji smjenjuju se jedan za drugim.

Piše: Miroslav Pelikan
03.12.2023. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno