« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana
OSVRT

Motivi grupe u opusu Vlade Tuđe

Tuđa je kreirao impozantnu galeriju likova, različitih osobnosti, sjećajući se susreta u proteklim desetljećima i dojma koje su te osobe ostavile na slikara

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Mnošto je motiva i tema tretirao suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Vlado Tuđa, najviše u ulju i akrilu na velikim formatima platna i kartona, realizirajući brojne izazovne i osebujne cikluse, izlažući u proteklim desetljećima u nizu svjetskih galerija, ostavljajući izvrstan dojam svojim djelom specifičnog rukopisa.

I danas Tuđa marljivo i predano slika, produbljujući razmišljanja o pojedinim inspirativnim motivima, oživljujući brojne likove, zanimljive osobe koje je na svojim putovanjima susretao, od galerista, umjetnika, investitora, atraktivnih, čudesno lijepih žena, slučajnih prolaznika, posjetitelja galerija.

Novi niz akrila na kartonu velikog formata s raznolikim licima, koja su katkada izvedena pomalo karikaturalno kako bi dodatno bio određeniji karakter te osobe, množinom gesta i facijalnih ekspresija, odnosima unutar tih grupa, ljubavnih ili poslovnih lako i jednostavno izrasta iz ideje i pretvara se u stvarnost.

Lice se pojavljuje samo jednom.

Već smo govorili o iznimnom značenju širom otvorenih očiju na nizu lica, pogleda koji šaraju na sve strane, govore puno, bez riječi.

Tuđa je kreirao impozantnu galeriju likova, različitih osobnosti, sjećajući se susreta u proteklim desetljećima i dojma koje su te osobe ostavile na slikara.

Tuđa i nadalje njeguje snažan, žestoki kolor, nošen enegetskim silnicama koje preplavljuju njegove slike, donoseći dramatičnost sceni života slikarevih likova i lica.

Izvrsna kombinacija motiva i boja u novom ciklusu akrila Vlade Tuđe.

Piše: Miroslav Pelikan
20.07.2024. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno