« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana
OSVRT

Motiv zagrljaja u opusu Petera Weisza

Na mnogim njegovim slikama opažamo muškarca i ženu u trenutcima vođenja ljubavi, potpuno prepuštanje emocijama koje navire iz tijela u glavu, u uzavrelim dodirima užitka i ushita...

Peter Weisz
Peter Weisz (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Peter Weisz

Brojne je motive i teme slikao, obrađivao u svom dugom slikarskom životu svjetski ugledan umjetnik, slikar Peter Weisz , kreirajući cikluse specifičnih karakteristika i uvijek i simboličnog značenja, u svom prepoznatljivom stilu i jasnom i nedvosmislenom rukopisu.

Jedna od češćih tema u njegovom bogatom stvaralaštvu, bila je i ljubav, emocije, fizički i duhovni aspekti ljubavi, kao zagrljaj.

Na mnogim njegovim slikama opažamo muškarca i ženu u trenutcima vođenja ljubavi, potpuno prepuštanje emocijama koje navire iz tijela u glavu, u uzavrelim dodirima užitka i ushita.

Obnažena tijela u bliskom dodiru, grčevitom i strastvenom, u ritmu, uz poljupce i uzdahe, tvore ovaj ljubavni ciklus Petera Weisza, ljubavnici iskreni, otvoreni, zaljubljeni u kompozicijama s odmjerenim, nenametljivim kolorom.

Ne izvire samo sreća s njihovih lica, ima tu svega, od tuge do očaja, od iznevjerene nade do naivnog povjerenja. Sve se očitava na njihovim usplahirenim licima, dok ih okružuje hladna ruka, dalek pogled i posvemašnja tišina, muk.

Sve je to ljubav, sve su to lica i naličja ljubavi, san i java života, zamišljanje i stvarnost svakoga dana.

Sjajan, vrlo delikatan ciklus Petera Weisza o fragilnosti ljubavi o sreći i nesreći, slikarski impresivan, nadasve ozbiljan.

Piše: Miroslav Pelikan
14.08.2024. 09:51:00
Novi komentar
nužno
nužno