« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana
OSVRT

Motiv tijela u opusu Petera Weisza

Jedan se motiv posebno ističe u njegovom bogatom i kompleksnom opusu, izrazito upozoravajući, opominjući

Peter Weisz
Peter Weisz (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Peter Weisz

Slikar Peter Weisz, suvremeni likovni umjetnik s jakim međunarodnim ugledom, autor je impresivnog opusa, niza ciklusa na platnu u u ulju i akrilu, ali i crteža, uspješni izlagač na brojnim samostalnim izložbama u respektabilnim svjetskim galerijama i danas je aktivan, u atelijeru svakodnevno slikajući i u organizaciji artističkih događanja.

Jedan se motiv posebno ističe u njegovom bogatom i kompleksnom opusu, izrazito upozoravajući, opominjući.

Riječ je o tijelima koji lebde u prostoru, neka raspoznajemo, druga opažamo kao tamne sjene, u čudesnim volumenima, iznad plavih, zelenkastih, šarenih podloga.

U tim prostorima vlada beskonačna vladavina tišine, beskrajni muk, dok tijela plove u oblacima sjećanja na užase prošlih vremena, na stradanja, na bol, na konstantni osjećaj opasnosti koji obuzima čitavo tijelo i duh na kraju, kada od čovjeka ne preostane ništa.

Lebdeća tijela upozoravaju, groza koja prijeti čovječanstvu, svakom čovjeku ne zamire nikada, ponekad , netko je namjerno razbudi, podbode i ona se krvavo razmaše, sve dok ne utihne i gotovo nestane. Ali ne zavaravajmo se, ta groza nikada neće nestati, niti biti izbrisama s lice planete.

Weisz je svoj ciklus posvećen tegobnim sudbinama ljudi i naroda vrlo sugestivno kreirao snažnim kolorom i jasnom i nedvosmislenom simbolikom.

Njegove slike nose sjećanja i bol, spomen na prošlost i mrak.

Piše: Miroslav Pelikan
17.03.2024. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno