« Svijet
objavljeno prije 12 godina
SLUŽBENO UVRIJEĐENI

Mossadova akcija je uvreda za Dubai

Mossad nije trebao dolaziti k nama, nismo ništa učinili Izraelu, poručio je šef dubajske policije nakon uhićenja jedne izraelske agentice

(YouTube)
Više o

Dubai

,

Hamas

,

profesionalna likvidacija

,

Mossad

,

Mahmud al-Mabhuh

Izraelska agencija Mossad uvrijedila je Dubai i zemlje čije su krivotvorene europske putovnice upotrijebili Mossadovi agenti u ubojstvu Hamasova čelnika u Dubaiju prošli mjesec, izvijestio je u ponedjeljak načelnik dubajske policije Dahi Kalfan.

Kazao je kako je 27. član tima, koji je prošli tjedan ubio Mahmuda al-Mabhuha u njegovoj hotelskoj sobi, pronađen i priveden. Objavljeno je samo kako je riječ o ženi. Vlastima u Dubaiju poznata su imena 26 članova skupine koji su pratili i ubili Palestinca.

Europska unija prosvjedovala je prošli ponedjeljak zbog ubojstva Hamasova čelnika u Dubaiju, za organiziranje kojega je osumnjičen Izrael, i "žestoko je osudila" uporabu krivotvorenih europskih putovnica u operaciji.

Kako navodi dubaijska policija, pripadnici skupine koja je ubila Mahmuda al-Mabhuha, jednog od osnivača Hamasova vojnog krila, koji je 20. siječnja pronađen mrtav u hotelu, posjedovali su lažne britanske, irske, francuske, njemačke i australske putovnice.

Policija u Dubaiju izvijestila je kako je sigurna da iza ubojstva stoji Mossad.

"Mossad nije trebao dolaziti k nama. Nismo ništa učinili Izraelu. Ovo je uvreda za nas, za Britance, Australce, Nijemce i ostale. To je sramota", rekao je u ponedjeljak Kalfan novinarima u Dubaiju.

Izrael nije potvrdio niti zanijekao svoje sudjelovanje u akciji, što je inače službena politika kad su posrijedi Mossadove akcije.

Hamas je tvrdio da je Mabhuh imao važnu ulogu u krijumčarenju oružja iz Irana uz Pojas Gaze, koji je pod Hamasovom upravom. Kalfan je također izjavio kako će Izraelci s dvojnim državljanstvom ubuduće u Dubai moći ući samo s izraelskom putovnicom i bit će temeljito provjeravani.

Izraelski komandosi često su se u prošlosti koristili krivotvorenim putovnicama stranih državljana, osobito 1997., kad su Mossadovi agenti u Jordanu pokušali izvesti atentat na Hamasova čelnika Halida Mešala, kamo su ušli s kanadskim putovnicama. (hina/metro-portal)

01.03.2010. 21:54:33
Novi komentar
nužno
nužno