« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
MOGUĆA RAZMJENA

Moskva faktično priznala da su uhićeni bili špijuni

Najveća razmjena špijuna između SAD-a i Rusije od Hladnog rata, kako se čini, u poodmakloj je fazi, izvješćuju američki mediji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)
Više o

SAD

,

Rusija

,

Ilica 92

"SAD i Rusija pregovaraju o razmjeni u kojoj bi desetero optuženih da su ruski špijuni trebalo biti oslobođeno nakon priznanja krivnje u zamjenu za rusko oslobađanje vojnog znanstvenika koji je optužen za špijunažu i već je desetljeće u zatvoru", rekao je američki dužnosnik za list The Washington Post.

Desetero optuženih da su špijunirali za Rusiju u četvrtak će biti izvedeni pred savezni sud u New Yorku, gdje je protiv njih podignuta optužnica koja ih tereti za urotu da djeluju kao neregistrirani strani agenti, te devetero njih za pranje novca. Jedanaesti optuženi u istom predmetu Christopher Metsos je u bijegu pošto je uhićen pa pušten uz jamčevinu na Cipru.

U drugoj varijanti moguće razmjene Igor Sutjagin, ruski analitičar za kontrolu oružja koji izdržava 14-godišnju zatvorsku kaznu zbog špijunaže za SAD, rekao je rođacima da će biti jedan od 11 osuđenih špijuna u Rusiji koji će biti razmijenjeni za 11 osoba optuženih u SAD-u da su ruski agenti, javila je agencija Associated Press. Sutjagin je premješten iz zatvora kod Arhangelska u Moskvu, gdje mu je izdana putovnica, a u razmjenu bi trebao najprije otputovati u Beč, a zatim u London, rekli su njegovi rođaci.

Njegova odvjetnica u Moskvi Ana Savickaja izjavila je da je jedan novinar telefonirao njegovoj obitelji i rekao da je u četvrtak viđen kako izlazi iz zrakoplova u Beču, no Associated Press od ruskih vlasti nije mogao dobiti potvrdu te tvrdnje.

Američki dužnosnik potvrdio je za The Washington Post da su pregovori između Washingtona i Moskve počeli ubrzo nakon uhićenja skupine špijuna u SAD-u 27. lipnja. Diplomatski razgovori ovise o odvjetnicima, koji bi trebali postići sporazum o priznanju krivnje na sudu u New Yorku, što bi se, po navodima jednog odvjetnika, moglo dogoditi već u četvrtak.

"Veliki su izgledi da će slučaj biti riješen na prvom pojavljivanju na sudu u četvrtak", izjavio je odvjetnik Robert Baum, koji zastupa optuženu Annu Chapman, crvenokosu ekonomisticu iz New Yorka koja je u američkim medijima postala simbol špijunske afere. Petero optuženih u srijedu je premješteno iz Bostona i Alexandrije, u Virginiji, u New York, gdje je otprije u pritvoru bilo petero članova špijunskog kruga.

"Kako se čini, veliki su izgledi za razmjenu. Postoji politička volja na obje strane i zapravo je Moskva faktično priznala da su to bili špijuni", izjavio je u četvrtak obavještajni analitičar Pavel Felgenhauer.

Američka TV mreža MSNBC izvijestila je da bi se razmjena dijela članova špijunske skupine, ili čak svih njih, mogla dogoditi već u četvrtak, što znači da bi oni koji na sudu u New Yorku priznaju krivnju navečer mogli biti u zrakoplovu na putu prema Europi. (hina/metro-portal)

08.07.2010. 22:06:32
Novi komentar
nužno
nužno