« Spektakli
objavljeno prije 13 godina
AMERIČKI FILMSKI INSTITUT

Morgan Freeman dobio nagradu AFI-ja za životno djelo

Dobivši ovu nagradu Morgan Freeman postao je jedan od besmrtnika američkog filma.

Morgan Freeman kao Bog u
Morgan Freeman kao Bog u "Svemogućem Bruceu" (brucealmighty screenshot)
Više o

Američki filmski institut

,

Morgan Freeman

,

nagrada za životno djelo

,

AFI nagrada

Slavni američki glumac Morgan Freeman u četvrtak je navečer primio nagradu za životno djelo Američkog filmskog instituta (AFI), a počast su mu, među ostalima, odali Clint Eastwood, Sidney Poitier, Helen Mirren, Samuel L. Jackson i Tim Robbins, javljaju američki mediji.

Svečanost je održana u studijima Sonyja u Culveru u Kaliforniji, negdašnjem sjedištu Metro-Goldwyn-Mayera, gdje su snimljeni "Čarobnjak iz Oza" i "Ples na kiši". Za ovu prigodu studio je pretvoren u elegantnu balsku dvoranu, ukrašenu velikim fotografijama Morgana Freemana, kojeg je Sydney Poitier predstavio kao "princa glume".

U dvorani prepunoj stotinama njegovih kolega i prijatelja, Freeman je slušao kako zvijezda za zvijezdom govori koliko se divi njegovu radu.

Forest Whitaker nazvao je Freemana "savjetnikom, vodiljom, osloncem, zaštitnikom i prijateljem", kako u stvarnom životu, tako i u njegovim ulogama.

Tim Robbins, koji je s Freemanom glumio u "Iskupljenju u Shawshanku" poručio mu je da mu je "bila čast biti s njime u zatvoru", prenosi Hina.

Na trosatnoj svečanosti prikazivali su se isječci iz Freemanove karijere, od televizijskih početaka do nastupa u legendarnim filmovima. Tako su nazočni mogli vidjeti Freemana kao vojnika u "Ratu za slavu", Freemana kao detektiva u filmu "Sedam", Freemana kao odanog prijatelja u "Vozeći gospođicu Daisy"; Freemana kao kauboja u "Nepomirljivima" ili kao Boga u "Svemogućem Bruceu".

"Sram me priznati, ali znao sam da će me prije ili kasnije pozvati da glumim Boga"Freeman

Nagradu za životno djelo uručio mu je Clint Eastwood u čijoj je "Djevojci od milijun dolara" zavrijedio Oscara. Rekavši da nikad nije vidio glumca koji glumi s većom lakoćom, Clint mu je poručio da je "najveći". "Ovo je najbliže što sam došao u ljubavi prema jednom muškarcu", dodao je.

Freeman je izgledao iskreno počašćen. "Ovu nagradu je lako preuzeti, ali joj je teško za povjerovati. Ja dolazim iz Mississippija i tamo to nazivaju 'hodom u visokom pamuku'. Ponosan sam što sam glumac, a vi ste me večeras učinili zvijezdom", rekao je.

Freeman je 39. dobitnik nagrade AFI-ja, a među prijašnjima nalaze se Poitier, Eastwood, Fred Astaire, Elizabeth Taylor, Steven Spielberg and Alfred Hitchcock.

10.06.2011. 12:21:17
Novi komentar
nužno
nužno