« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
POVRATAK NAIVE

Monumentalne pisanice za promociju turizma

U sklopu projekta u Hrvatskoj i svijetu postavit će ukupno 16 'naivnih jaja'.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić, CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

Darko Koren

,

turistička promidžba

,

Udruga hlebinskih slikara i kipara naive

,

Trg Sv. Marka

,

naiva

,

pisanice

,

Stjepan Pongrac

,

Koprivničko-križevačka županija

Na inicijativu Koprivničko-križevačke županije, na zagrebačkom Trgu Sv. Marka postavljena je velika uskrsna pisanica, djelo Udruge hlebinskih slikara i kipara naive, koju je danas simbolično primio predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

Tim projektom županijske Turističke zajednice želimo promovirati Županiju i naivnu umjetnost koja je svojevremeno u svijetu bila prepoznatljiva, kazao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

U posljednjih 15 godina naiva je zamrla, a tim projektom želimo oživjeti fenomen naive i promovirati ga diljem svijeta, kazao Koren napomenuvši kako je još jedna pisanica postavljana na Trgu bana Jelačića, a da će sveukupno osam biti postavljeno u Hrvatskoj te isto toliko u svijetu.

Za taj jedinstven projekt interes su pokazale i turističke zajednice velikih europskih gradova te će tako jaja biti postavljena u velikim svjetskim metropolama.

Premijer Sanader zahvalio je na daru Županiji i umjetnicima, podržavši inicijativu da se pisanicima, koje će biti postavljene i u Madridu, New Yorku, Budimpešti, Bratislavi i drugim svjetskim gradovima, promovira Hrvatska, turizam, ali i Koprivničko-križevačka županija i naivna umjetnost.

Jaje oslikano u maniri naive, sa motivima i simbolima koji predstavljaju Hrvatsku, visoko je dva metra i promjera oko metar i pol. Po riječima predsjednika Udruge hlebinskih slikara i kipara naive Stjepana Pongraca, jaje je izrađeno od poliestera, slikano u akriliku i zaštićeno je lakom. (hina/metro-portal)

30.03.2009. 15:08:43
Novi komentar
nužno
nužno