« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
DA?

Monetizacija autocesta privukla tri velika konzorcija

Tri velika svjetska financijska igrača trebala bi donijeti neobvezujuće ponude za monetizaciju autocesta teške od 2,5 milijarde do 3 milijarde eura

Tko će dati milijarde?
Tko će dati milijarde? (Arhiva)
Više o

koncesija na autoceste

,

monetizacija autocesta

,

neobvezujuće ponude

U petak, 12. prosinca, istječe rok za neobvezujuće ponude za monetizaciju autocesta. Obvezujuće ponude bi trebale uslijediti krajem siječnja, a odluka o koncesionaru u proljeće iduće godine.

Dok se u javnosti nagađa o trima ponudama, u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture ne žele komentirati takve spekulacije. Za petak nakon 12 sati, do kad je rok za dostavu ponuda, najavljuju priopćenje.

RTL Danas javlja da će neobvezujuće ponude predati tri moćna konzorcija. RTL-u je to neslužbeno potvrđeno - iako o poslu, koji je dan prije žestoko branio u Saboru, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić u četvrtak nije htio govoriti.

Unajmljivanje autocesta na 40 godina za najmanje 2,5 milijarde eura navodno zanima investicijsku banku Goldman Sachs koju u tome prate i hrvatski mirovinski fondovi te australska kuća Macquarie. Na RTL-ov upit je li to točno, odgovor 'DA', stigao je jedino od trećeg igrača - austrijskog STRABAG-a.

'Hvala Vam na interesu za STRABAG. Mogu potvrditi da ćemo sutra predati neobvezujuću ponudu, ali ništa više od toga', stoji u priopćenju austrijskog STRABAG-a.

Glavni protivnik monetizacije, šef sindikata u HAC-u, Mijat Stanić, vjeruje da će se referendum za koji je njegova inicijativa predala 530 tisuća potpisa, održati prije sklapanja koncesijskog ugovora. I tako stopirati Vladin plan.

12.12.2014. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno