« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IVAN ŠIMONOVIĆ

Moguć sporazum o izručenju s BiH

Nakon ustavnih promjena koje je moguće očekivati u ožujku Hrvatska bi bila spremna s Bosnom i Hercegovinom zaključiti i sporazum o izručenju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

BiH

,

Ivan Šimonović

,

sporazum o izručenju

Šimonović je tijekom dana s ministrom pravde BiH Barišom Čolakom potpisao izmjene postojećeg sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima čime se otklanja mogućnost da osobe s dvojnim državljanstvom izbjegavaju služenje zatvorske kazne u slučaju pravomoćnih presuda.

Šimonović je za hrvatske medije u Sarajevu kazao kako je to tek jedan od koraka u jačanju suradnje pravosuđa dvije države te da sporazum o izručenju može biti sljedeći kada se i u BiH stvore pretpostavke za njegovo zaključenje s obzirom da i ustav te zemlje trenutačno priječi izručenja bosanskohercegovačkih državljana.

"Svime ovim daje se veća sigurnost dvostrukim državljanima jer neće biti zloporaba dvojnog državljanstva pa tako ni njegova osporavanja", kazao je Šimonović.

Odgovarajući na pitanje što će se sada dogoditi s kardiokirurgom Ognjenom Šimićem koji je pobjegao u BiH nakon što ga je Županijski sud u Rijeci pravomoćno osudio zbog primanja mita, Šimonović je kazao kako je i taj slučaj kao i svi drugi sada odgovornost sudova.

Prema postignutom sporazumu između Hrvatske i BiH, sud koji je nekoga pravomoćno osudio, presudu šalje ovlaštenom sudu u drugoj državi uz posredovanje Ministarstva pravosuđa, a sud na čijem se teritoriju nalazi osuđenik poduzima mjere kako bi se osiguralo izvršenje presude.

Šimonović je izrijekom potvrdio kako za kaznena djela korupcije baš kao i genocida te ratnih zločina, odnosno zločina protiv čovječnosti, nema iznimki pri izvršenju presuda.

Komentirajući rasprave koje se vode oko izmjena hrvatskog Zakona o prebivalištu, hrvatski ministar pravosuđa je kazao kako je i o tome potreban široki dijalog.

"Nadam se da će neki razlozi za brigu otpasti a, naravno, činjenica jest da je trebalo preciznije regulirati neka pitanja vezana uz prebivalište", istaknuo je hrvatski ministar dodajući kako se to pitanje treba urediti a pritom izbjeći da netko bude neopravdano pogođen. (hina/metro-portal)

10.02.2010. 15:47:01
Novi komentar
nužno
nužno