« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
blagdanska potrošnja

Mogu li sniženja spasiti Božić?

Analitičari PBZ-a ističu da su očekivanja građana postala pesimističnija, a time je došlo i do odgađanja potrošnje tijekom trgovačkih sniženja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Karmen Mrkić/Cropix)
Više o

PBZ

,

gospodarska kriza

,

blagdanska potrošnja

,

božićna sniženja

,

Ivana Jović

Snažan pad trgovine na malo, realno za 15,4 posto na godišnjoj razini, nastavljen je u Hrvatskoj i u listopadu ove godine, a analitičari Privredne banke Zagreb (PBZ) očekuju da će se ukupni pad prometa u trgovini na malo tijekom ove godine zadržati na razini od oko 14 posto.

U prvoj polovici iduće godine očekuju nastavak pada iako po umjerenijim stopama nego u ovoj godini, a prema kraju godine vrlo blagi oporavak.

U najnovijim Tjednim analizama PBZ-a Ivana Jović navodi nekoliko razloga zbog kojih analitičare te banke nije iznenadio podatak o listopadskom padu trgovine na malo. Jović navodi da niski bazni efekt listopada prošle godine još uvijek nije bio toliko snažan kao što će biti u mjesecima koji slijede pa se njegov statistički utjecaj nije niti mogao u većoj mjeri odraziti na podatak za ovogodišnji listopad.

Kao neke od bitnih faktora koji su utjecali na smanjenje potrošnje stanovništva Jović ističe neplanirane izdatke s kojima su kućanstva bila suočena tijekom kolovoza, odnosno rujna - ukidanja besplatnih školskih udžbenika te smanjenje raspoloživog dohotka zbog povećanja poreznog opterećenja.

"Ne smijemo zaboraviti da je jesen, nakon završetka turističke sezone, donijela i prvi jači porast nezaposlenosti, a izostanak odlučnijih državnih proturecesijskih mjera negativna je očekivanja na tržištu rada produžio i na gotovo cijelu iduću godinu", naglašavaju analitičari PBZ-a.

Ističu i da je u rujnu po prvi put tijekom ove godine zabilježen pad realne neto plaće na godišnjoj razini.

Očekivanja stanovništva postala su pesimističnija, a samim time došlo je i do odgađanja potrošnje u očekivanju "boljih vremena", bilo u vidu trgovačkih sniženja (kratki rok - blagdanska potrošnja tijekom prosinca praćena sezonskim sniženjima) bilo u vidu prvih konkretnijih znakova oporavka (srednji rok - eventualne najave ukidanja poreza solidarnosti tijekom 2010., stabilizacija tržišta rada).

Sukladno tomu, analitičari PBZ-a očekuju da će se ukupni pad prometa u trgovini na malo tijekom ove godine zadržati na razini od oko 14 posto, dok u idućoj godini očekuju nastavak pada, iako po umjerenijim stopama nego u ovoj godini, a tek prema kraju 2010. očekuju vrlo blagi oporavak potrošnje.

S obzirom na navedeno, analitičari postavljaju i pitanje je li realno očekivati dodatnih dvije milijarde kuna prihoda od PDV-a u 2010. godini?

Pritom navode podatak da su u prva dva mjeseca primjene povećane stope PDV-a (kolovoz i rujan) prihodi od PDV-a porasli za 5,3 posto u odnosu na ista dva mjeseca lani, ali i napominju da su kolovoz i rujan očekivano bila i dva mjeseca u kojima je zabilježen najmanji pad u trgovini na malo tijekom ove godine. (hina/metro-portal)

14.12.2009. 11:52:14
Novi komentar
nužno
nužno