« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Manthropology

Moderni čovjek je slabić

Mnogi prethistorijski australski aboridžini mogli su nadmašiti svjetski rekord na 100 ili 200 metara kojeg drži Usain Bolt

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

neandertalci

,

moderni čovjek

,

fizičke sposobnosti

Muškarci iz plemena Tutsi u Ruandi premašuju trenutni svjetski rekord u skoku u vis koji iznosi 2,45 metara. Naime, tijekom ceremonije inicijacije u društvo odraslih moraju preskočiti najmanje svoju vlastitu visinu kako bi dokazali zrelost.

Bilo koja Neandertalka mogla bi pobijediti bivše bodybuilding prvaka i trenutnog guvernera Kalifornije, Arnolda Schwarzeneggera, u obaranju ruku.

Ove i ostale zanimljive tvrdnje navedene su u knjizi ˝Manthropology˝ australskog antropologa Petera McAllistera, koja nosi i provokativan podnaslov ˝Znanost o nesposobnom modernom čovjeku˝. Proučavajući veliku paletu različitih materijala McAllister je pronašao dokaze za koje smatra kako ukazuju na to da je moderni čovjek inferioran svojim precima u fizičkom smislu.

Njegovi zaključci o brzini australskih aboridžina prije 20.000 godina bazirani su na seriji fosilnih otisaka stopala. Analiza otisaka jednog od muškaraca pokazala je da je mogao doseći brzinu od 37km/h, na mekanoj blatnoj površini blizu jezera. Usporedbe radi, Bolt je dosegao svoju maksimalnu brzinu od 42 km/h tijekom obaranja svjetskog rekorda na 100 metara.

McAllister tvrdi da bi uz pomoć modernog treninga, specijalnih tenisica i gumizirane površine aboridžinski lovci bez problema mogli doseći brzinu do 45 km/h. ˝Pod pretpostavkom da naravno trče blizu svog maksimuma jer love životinju. No ako mogu trčati brzinom od 37 km/h na mekoj podlozi, smatram da postoji velika šansa da budu brži od Usaina Bolta uz sve prednosti koje donosi moderna tehnologija.˝

Znanstvenik se poziva i na fotografije njemačkog antropologa s početka prošlog stoljeća koje pokazuju afričkog mladića koji skače u vis i do 2,52 metara. Zatim navodi primjer Neandertalke koja je imala 10 posto veću mišićnu masu u odnosu na modernog čovjeka. Uz pomoć modernog treninga bez problema bi dosegla masu koju je Schwarzenegger imao tijekom svojeg najboljeg perioda 1970-tih. ˝Zbog fiziologije i mnogo kraće podlaktice pribila bi ga za stol bez problema˝ zaključuje McAllister.

15.10.2009. 19:35:22
Novi komentar
nužno
nužno