« Kultura
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
NOVA KLASIKA

Moderne bajke

Stječe se dojam kako čovjek danas traži nešto u svijetu fantastike, nešto što je zapravo sakriveno u njemu dok on to traži u potragama i putovanjima glavnih likova iz bajki

Moderne bajke dolaze u sve medije
Moderne bajke dolaze u sve medije (Arhiva)
Više o

bajke

,

serije

,

filmovi

,

moderna bajka

Zadnjih se par desetljeća odvija prava poplava modernih bajki, kako književnih djela tako i filmova i tv-serija. Često su moderne književne bajke knjižurine debele po deset centimetara. I u isto toliko glomaznim nastavcima. Stječe se dojam kako čovjek danas traži nešto u svijetu fantastike, nešto što je zapravo sakriveno u njemu dok on to traži u potragama i putovanjima glavnih likova iz bajki. No, bez obzira na to, lijepo je uživati u pričama.

Da bi razumjeli modernu bajku možemo prvo nešto reći o klasičnoj bajci. Školska definicija opisuje bajku kao kraću pripovjednu književnu vrstu u čijoj se radnji pojavljuju nadnaravna bića i pojave. U klasičnim bajkama nailazimo na vile, vještice, patuljke, divove, zmajeve, začarane princeze i dvorce, čudesne predmete i sl. I Dobro uvijek pobjeđuje Zlo. Prema autorstvu bajke mogu biti usmene (narodne) i umjetničke (koje je napisao pojedinac).

U modernoj bajci likovi često nisu vile, vještice, zmajevi, nego stvarni ljudi, povezani sa životom i problemima suvremenog čovjeka. Radnja se odvija u suvremeno doba s temama poput ljudske otuđenosti, nedostatka pažnje i ljubavi, želje za slobodom, usamljenosti itd. Moderna se bajka zasniva na alegoriji (alegorija - stilski postupak prenesenog značenja) i ponekad je se naziva alegorijskom pričom. Dublji se smisao bajke za čitatelja otkriva tek kada shvati metafore i poruke. Možda je najbolji primjer moderne bajke djelo Mali princ, Antoinea de Saint-Exuperyja. Zatim, imamo Kronike iz Narnije, Galeb Jonathan Livingstone, Gospodar prstenova, Harry Potter, djela Neila Gaimana, Alisa u Zemlji čudesa... brojna filmska ostvarenja poput Sumrak sage, anima-filmova, Shrek, Čarobnjak iz Oza, Princeza nevjesta, Čarobnjakov učenik... osobno smatram i Ratove zvijezda modernom bajkom.

Što se tiče razumijevanja bajki, posebno narodnih usmenih bajki (npr. Trnoružica, Crvenkapica, Pepeljuga, Princ žabac), možda je najbolja metoda tumačenja sistemom analitičke (jungovske) psihologije. Postoje brojne metode tumačenja bajki ali vjerujem kako analitička metoda otkriva mnogo toga važnog za suvremenog čovjeka i njegove unutarnje probleme. Bajke nas oduvijek zanimaju i privlače - čini se kao da su dijelovi nas u bajkama i dijelovi bajki u nama. Analitička je metoda tumačenja poprilično široko područje. Informacije su u velikoj mjeri dostupne u literaturi i na internetu. 

Piše: Goran Zajček
15.11.2014. 15:19:00
Novi komentar
nužno
nužno