objavljeno 31.05.2015. 11:01:00
NEMILOSRDNI GADOVI

Moć pozitivnog mišljenja može spasiti Zemlju, ali ne i „Sutrozemlju“

Dramaturgija „Sutrozemlje" bi se mogla opisati kao sat i pedeset minuta ekspozicije, pet minuta monologa u kojem Hugh Laurie objašnjava kojeg smo vraga dotad gledali

Sutrozemlja nije baš oduševila Nemilosrdne gadove
Sutrozemlja nije baš oduševila Nemilosrdne gadove (Arhiva)

Jedna od glavnih boljki današnjeg Holivuda je činjenica da čak i kad studijske glavešine odluče riskirati i uložiti novac u nove, originalne filmske koncepte, ljudi i dalje hrle gledati nastavke, remakeove, rebootove i slično. Iako je angažiranje dvostrukog Oscarovca 's originalnim (doduše animiranim) idejama', Brada Birda („Incredibles" i „Ratatouille") za Disney djelovalo kao sigurna oklada u vraćanje budžeta od 190 milijuna dolara, a ako bude sreće i početak nove franšize, slučaj „Sutrozemlja: Novog svijeta" samo će produbiti problem, jer je film u prvom tjednu prikazivanja prošao slabo do osrednje i kod publike i kod kritike.

A o čemu se u „Sutrozemlji" zapravo radi? To zapravo nije lako precizno dešifrirati. Recimo da tinejdžerka Casey (Britt Robertson), kćer inženjera koji radi u NASA-i biva regrutirana od strane neobične djevojčice Athene (Raffey Cassidy) da bi uz pomoć razočaranog inženjera Franka Walkera (Clooney) spasila svijet koji se nalazi u paralelnoj dimenziji. On je nekakva znanstveno-zabavna utopija, zove se Sutrozemlja i u velikim je problemima, a o njegovoj sudbini ovisi i budućnost Zemlje.

Gledajući „Sutrozemlju", to i nije neko iznenađenje, jer nažalost, gotovo ništa u ovom filmu ne funkcionira. Dramaturgija „Sutrozemlje" bi se mogla opisati kao sat i pedeset minuta ekspozicije, pet minuta monologa u kojem Hugh Laurie objašnjava kojeg smo vraga dotad gledali, profesor Baltazar trenutak u kojem glavna junakinja shvati kako spasiti svijet i deset minuta akcije da bi se banalna ideja sprovela u djelo. Gluma nije ništa kvalitetnija. 25-godišnja Britt Robertson se u najboljoj maniri Beverly Hills 90210-a pretvara da je srednjoškolka prezentirajući još veću lepezu amaterskog kreveljenja nego u seriji „Under The Dome" gdje smo je prvi put zapamtili (po lošoj glumi), a George Clooney kojeg u filmu ima zapravo relativno malo je na autopilotu br.2 („mrzovoljni šarmer Clooney", za razliku od „vrckavog šarmera Clooneya"). Tu je i nekolicina iritantne dječadi koja djeluju kao da su ispali iz reklame za detrdžent.

Cijelu recenziju filma „Sutrozemlja: Novi svijet" možete pročitati na filmskom portalu Nemilosrdni gadovi.

31.05.2015. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/moc-pozitivnog-misljenja-moze-spasiti-zemlju-ali-ne-i-sutrozemlju/92053/