« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
KAO CIGARETE

Mobiteli uskoro dobivaju natpise "telefoniranje ubija"?

Iako ne postoje istraživanja koja dokazuju štetnost mobitela, postoje inicijative za natpise upozorenja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

mobiteli i djeca

,

zdravlje mobiteli

,

rak mozga

,

mobiteli rak

Zakonodavac iz američke savezne države Maine zalaže se za uvođenje tekstova i natpisa upozorenja na mobitele, kojima bi se prije svega upozoravalo na štetno djelovanje mobitela na ljudski mozak.

Maine bi time postala prva američka država u kojoj takav zakon postoji, a slična inicijativa pojavila se i u San Franciscu gdje gradonačelnik Gavin Newsom već duže vrijeme zagovara takav zakon.

Zakonodavci se pozivaju na brojne studije koje ističu rizik od raka, iako štetno djelovanje mobitela na mozak nije službeno dokazano. Zakonski prijedlog trebao bi se u siječnju 2010. naći u redovitoj proceduri za diskusiju u saveznoj skupštini.

"Ja osobno isto koristim mobitel, ali obavezno sa slušalicama kako bi uređaj bio što udaljeniji od glave. Mobitel mi je uglavnom isključen, a uključim ga samo kada očekujem poziv te u hitnim situacijama", rekla je članica skupštine Andrea Boland.

Prema njenom zakonskom prijedlogu, proizvođači mobitela morali bi na uređaje naljepiti natpise slične onima na kutijama cigareta. Upozorenja bi također trebala sadržavati preporuke prema kojima djeca i trudnice ne bi smjela biti u blizini mobitela.

Natpisi bi trebali biti barem jednako veliki i istaknuti kao cijena, s time da bi njihovo otklanjanje prosječnom korisniku bilo nemoguće. Riječ "warning" bila bi ispisana velikim crvenim, a ostatak teksta crnim slovima dok bi obvezna bila i slika dječjeg mozga.

"Barem 950.000 od 1,3 milijuna stanovnika Mainea nije upoznato s rizicima telefoniranja. Industrija šalje poruke da su mobiteli potpuno bezopasni, a to nije točno", upozorava Boland.

21.12.2009. 09:38:40
Novi komentar
nužno
nužno