« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca

Mobiteli sve više istiskuju telefone

Hrvati nerijetko imaju dva i više mobitela
Hrvati nerijetko imaju dva i više mobitela
Više o

mobiteli

,

telefoni

,

mobilne mreže

U Hrvatskoj je u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježen nastavak povećanja utrošenih minuta u mobilnoj telefoniji od gotovo 24 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, uz istodobni nastavak pada utrošenih minuta u fiksnoj telefoniji od gotovo 9 posto.

U tri je hrvatske mobilne mreže, koje zajedno imaju oko 4,5 milijuna korisnika tzv. SIM kartica, u prva tri mjeseca ove godine utrošeno 1,35 milijardi minuta, od čega većina ili 1,33 milijarde minuta u unutarnjem prometu, što je porast od 24 posto u odnosu na lani.

Hrvatski su građani pojačano mobilno telefonirali i u/iz inozemstva. Podaci Zavoda naime pokazuju da je u međunarodnom prometu utrošeno 20 posto više ‘mobilnih minuta’ ili 24 milijuna.
Istodobno je nastavljen i porast slanja poruka. SMS-ova je poslano čak 32,5 posto više ili 877 milijuna, a još veći porast od gotovo 50 posto zabilježen je s MMS-ovima, kojih je poslano 8,74 milijuna.

S druge strane je fiksna telefonija u kojoj je, unatoč padu cijena, prema podacima Zavoda u prva tri mjeseca ove godine nastavljen pad od gotovo 9 posto s 1,41 milijardom utrošenih minuta. Jedini porast, od 10,4 posto, u fiksnoj je telefoniji zabilježen kod međunarodnog prometa sa 74 milijuna utrošenih minuta. U unutarnjem su prometu u toj telefoniji utrošene 1,33 milijarde minuta ili 9,8 posto manje nego u prošlogodišnjem prvom tromjesečju.   (HINA)

12.05.2008. 23:55:49
Novi komentar
nužno
nužno