« Hi-tech
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
COOL

Mobiteli će se moći koristiti u svim fazama leta

Putnici u zrakoplovima moći će od sada na europskim letovima koristiti svoje prijenosne elektroničke uređaje u svim fazama leta

Internet će biti dostupan i u avionima
Internet će biti dostupan i u avionima (Arhiva)
Više o

internet

,

mobiteli

,

avioni

"Danas poduzimamo prvi korak za širenje sigurne uporabe elektroničkih uređaja u zrakoplovima tijekom rulanja po pisti, polijetanja i slijetanja", rekao je povjerenik EU-a za promet Siim Kallas.

"Kao sljedeći korak, razmotrit ćemo načine povezivanja na mrežu u zrakoplovu. Očekujemo da ćemo sljedeće godine izdati nove smjernice EU-a o uporabi uređaja spojenih na mrežu u zrakoplovima unutar EU-a", dodao je Kallas.

U ponedjeljak su dopunjene sigurnosne smjernice o uporabi prijenosnih elektroničkih uređaja u načinu rada bez odašiljanja signala, poznatiju kao "zrakoplovni način rada". Time se prvi put omogućuje uporaba prijenosnih elektroničkih uređaja podešenih za rad u zrakoplovu tijekom svih faza putovanja, od ulaska u zrakoplov do izlaska iz njega.

Do sada su tijekom rulanja, polijetanja i slijetanja svi osobni elektronički uređaji morali biti potpuno isključeni.

I dalje će biti potrebno dopuštenje kapetana leta da bi se mobiteli, tableti i elektronički čitači mogli ostaviti upaljenima u "zrakoplovnom načinu rada" bez povezivanja na mrežu.

"Svi želimo ostati povezani, čak i za vrijeme leta, ali prioritet je sigurnost. Ako kapetan leta izda uputu da se uređaji isključe onda će se to morati učiniti", rekao je Kallas.

Kada bude moguće spojiti se na mrežu u zrakoplovu uređaji će se morati staviti "na tiho". "Treba poštovati tišinu. Ne dolaze u obzir privatni razgovori. Bit će dopušteni samo SMS i e-mail i ništa drugo", rekao je povjerenik.

Povezivanje na internet trenutačno je moguće samo u posebno opremljenim zrakoplovima u kojima je omogućeno povezivanje s mrežom. Pritom se putnici ne povezuju na zemaljsku mrežu nego na certificirani sigurni sustav u zrakoplovu. Trenutačno je mali broj zrakoplova opremljen tom tehnologijom, ali očekuje se da će se tijekom sljedećih godina njihov broj povećati.

10.12.2013. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno