« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
TREPTAJI

Mobitele ćemo uskoro kontrolirati očima

EyePhone je algoritam koji će korisnicima 'smartphonea' omogućiti očno upravljanje omiljenim igračkama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Nazvati nekoga, javiti se na poziv, fotografirati, poslati SMS... Sve to možete uz pomoć mobitela, jasno. Ali, umjesto prstima, to će uskoro biti moguće i treptajem oka. Istraživači s Dartmouth Collega (DC) trenutno rade na algoritmima koji će korisnicima mobitela omogućiti upravljanje tim napravama preko očiju, bez ruku, bez zvučnih komandi. Korisnost ovakvih aplikacija je neosporna - mobiteli će se moći koristiti u automobilima, u svim situacijama u kojima su vam ruke na neki način zauzete, ali najviše će koristiti osobama s tjelesnim hendikepom (na primjer, ljudi koji su izgubili ruke u nesreći, ratu, itd.).

Naziv najnovije tehnološke inovacije je EyePhone (izgovara se isto kao i 'iPhone'). Radi se ,dakle, o algoritmu koji se može primijeniti na smartphoneove iz Applea iako se trenutno testira i nekoliko Nokijinih platformi. Tehnologija se razvija u SAD-u u New Hampshireu, a glavni akteri priče su stručnjaci pri DC-u. Tehničkim rječnikom, EyePhone registrira položaj oka koje gleda u zaslon mobilnog aparata. Algoritam dijeli zaslon na devet dijelova i zatim analizira u koju zonu je oko usmjereno - dakle, tamo gdje oko gleda lokacija je koju bismo pritisnuli prstom - takav je princip biranja opcija. Jednom kad mobitel prepozna ljudsko oko, dovoljno je trepnuti i opcija je odabrana. Stručnjaci koji s radili na algoritmu tvrde da je točnost sustava oko 76 posto, pod uvjetom da je vidljivost dobra i da je korisnik miran dok upravlja očima. Ako se korisnik miče tijekom korištenja mobitela preciznost komandi pada na 60 posto.

Sudeći prema komentarima MIT Reviewa, broj znanstvenika koji rade u području kontrole očima zaista je velik, ali se napominje kako su istraživanja više pionirska u smislu da zasada služe samo kao vodilje koje treba slijediti kako bi se spomenuta tehnologija jednoga dana mogla ležerno koristiti. Iako se radi o eksperimentalnim pothvatima, interes je velik, što u znanstvenim što u komercijalnim krugovima. Samo je pitanje vremena kad će očno upravljanje postati nešto što ćemo uzimati zdravo za gotovo.

25.05.2010. 20:24:00
Novi komentar
nužno
nužno