« Život
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
Halo?

Mobitel - najbolji prijatelj Hrvata

Podaci bilježe rast utrošenih minuta u mobilnoj i fiksnoj telefoniji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

mobiteli

,

korištenje mobitela

,

telefoniranje

U Hrvatskoj je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježen rast utrošenih minuta u pokretnoj (mobilnoj) telefoniji za 16,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a rast od 5 posto je zabilježen i u nepokretnoj (fiksnoj) telefoniji, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

U devet je mjeseci u mobilnoj mreži utrošeno 4,27 milijardi minuta, od čega većina, ili 4,19 milijardi minuta u unutarnjem prometu, što je porast od 16,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Hrvatski su građani pojačano mobilno telefonirali i u/iz inozemstva i podaci Zavoda pokazuju da je u međunarodnom prometu utrošeno 16,4 posto više 'mobilnih minuta', ili 85 milijuna minuta.

Istodobno, nastavljen je i trend rasta slanja SMS (tekstualnih) poruka, za čak 38,3 posto i u devet je mjeseci poslano 2,8 milijardi SMS poruka. Još veći porast, za 162,1 posto, zabilježen je kod MMS (multimedijalnim) poruka kojih je poslano 37,8 milijuna.

U fiksnoj je telefoniji u prvih devet mjeseci ostvareno 4,12 milijardi utrošenih minuta, ili 5 posto više. Pritom je porast od 23,9 posto zabilježen kod međunarodnog prometa i u tom je prometu utrošeno 290 milijuna minuta.

U unutarnjem je prometu u fiksnoj telefoniji u prvih devet mjeseci ove godine utrošeno 3,8 milijardi minuta, ili 3,8 posto više nego u devet mjeseci prošle godine. (hina/metro-portal)

17.11.2008. 10:03:54
Novi komentar
nužno
nužno