« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
IZVJEŠĆE UN-A

Mnoge zemlje koriste tajne zatvore za mučenje

SAD je jedna od zemalja koje su u posljednjih devet godina vršile otmice i zatvarale osobe osumnjičene za terorizam u tajnim zatvorima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

SAD

,

UN

,

tajni zatvori

Alžir, Kina, Egipat, Indija, Iran, Rusija, Sudan i Zimbabve također zatvaraju osumnjičene za terorizam ili oporbene aktiviste na nepoznatim mjestima, dodaje se u izvješću.

"Na globalnoj razini, tajni zatvori koji se dovode u vezu s protuterorističkom politikom i dalje ostaju vrlo ozbiljan problem", tvrde UN-ovi izvjestitelji za ljudska prava koji su godinu dana istraživali otmice i utamničenja ljudi optuženih za terorističku djelatnost.

Žrtve i obitelji, tvrdi se u izvješću "debelom" 226 strana, trebale bi primiti odštetu, a odgovorne za otmice i utamničenja bi trebalo kazneno goniti.

UN-ov tim zaključuje da je prava svrha tajnih zatvora prikrivanje mučenja i nehumanog, ponižavajućeg postupanja kako bi se izvukle informacije ili ušutkali politički protivnici.

Tajni zatvori, poput nacističkih ili sovjetskih gulaga kao i zatvora koji su nicali u Južnoj Americi tijekom diktatura 70-ih i 80-ih godina, zabranjeni su prema međunarodnom pravu utjelovljenom u Ženevskoj konvenciji. (hina/metro-portal)

26.01.2010. 23:18:08
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    27.01.2010. 12:05
    Pitam se u kom vijeku mi zivimo?
Novi komentar
nužno
nužno