« Biznis
objavljeno prije 2 godine
LOŠE...

MMF: kriza kao nikada

Međunarodni monetarni fond objavio je korekciju pada svjetskog BDP-a za 2020. zbog Covida-19, globalna ekonomija neće pasti za 3, nego za 4,9 posto

Strašni gubici...
Strašni gubici... (Arhiva)
Više o

MMF

,

kriza

Prema najnovijim prognozama, čak i scenarij svjetske krize zbog pandemije koronavirusa iz travnja pokazuje se optimističan. Dok je kriza iz 2009. donijela globalni ekonomski pad od 0,1 posto, sada MMF govori o skoro 5-postotnom padu.

„Nepovoljan utjecaj utjecaj posebno će ostjetiti kućanstva s niskim prihodima, što će snažno utjecati na značajan napreda u smanjenju ekstremnog siromaštva u svijetu iz 1990-ih", objavio je MMF.

„Sve bi zemlje, uključujući i one koje su naizgled prošle vrhunac epidemije, trebale osigurati odgovarajuće resurse zdravstvenih sustava.

Međunarodna zajednica mora uvelike pojačati svoju potporu nacionalnim inicijativama, uključujući financijsku pomoć zemljama s ograničenim kapacitetimam zdravstvene zaštite i usmjeravanjem sredstava za proizvodnju cjepiva kako bi svim zemljama bile brzo dostupne adekvatne, pristupačne doze", navodi MMF.

Organizacije apelira na multilateralnu suradnju između zemalja unizu područja, posebno kako bi se nacije mogle brinuti o zdravlju svojih građana, te čak spominje i otpisivanje dugova.

„Osim pandemije, vlade moraju surađivati u rješavanju trgovinskih i tehnoloških napetosti koje ugrožavaju oporavak od krize prouzročene Covidom-19. Nadalje, vlade bi trebale iskoristiti rekordan pad emisija stakleničkih plinova tijekom pandemije kako bi implementirale svoje obaveze provođenja mjera za suzbijanje klimatskih promjena", poručuje MMF.

Sadašnje prognoze kretanja BDP-a ekonomija pojedinih nacija ne idu detaljnije od 38 najvećih na svijetu, što znači da za Hrvatsku MMF i dalje na svojim stranicama drži prognozu o padu od 9 posto.

No, zato za SAD sada predviđa pad od čak 10,2 posto, što je za 2,1 gore od prognoze u travnju. Kini se u travnju predviđao rast od 1,2 posto, da bi to sada palo na 1 posto. Rusiji su prognoze srozane s pada od 5,5 posto na pad od 6,6 posto.

Velikoj Britaniji sa 6,5 posto na pad od čak 10,2 posto, Turskoj je ostalo isto, pad od 5 posto, a Njemačkoj od -7 posto na -7,8 posto. Najgori pad gospodarstva predviđa se, od snažnijih svjetskih ekonomija, Francuskoj od 12,5 posto, te Italiji i Španjolskoj od čak 12,8 posto.

Sveukupno, eurozoni MMF prognozorira da će u 2020. imati promjenu BDP-a od -10,2 posto, te da će 2021. bilježiti rast od 6 posto.

25.06.2020. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno