« Biznis
objavljeno prije 10 godina
ULJEPŠAVANJE KREDITA

MMF i EBRD pozvali istočnoeuropske banke da priznaju gubitke

Dugoročno nije u interesu financijskog sektora da podržava neodržive banke ili kompanije, poručeno je iz sumnjičavog MMF-a

Fotografija vijesti
Više o

EBRD

,

MMF

,

istočnoeuropske banke

,

krediti

,

UniCredit banka

,

Reiffeisen International

,

Erste Group Bank

,

Societe Generale

,

KBC

,

OTP

Banke koje posluju na europskim tržištima u nastajanju možda su dosad presporo priznavale moguće gubitke proizišle iz loših zajmova, a računi za takvu praksu mogli bi im stići na naplatu početkom iduće godine, upozorili su u utorak predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Banke u regiji bivšeg komunističkog sistema, većinom u inozemnom vlasništvu, iskoristile su u ovoj godini mogućnost koji su im pružili lokalni računovodstveni propisi i što je sporije moguće povećavale rezerve za pokrivanje nenaplativih zajmova. Stoga se očekuje da će tek nekolicina njih izvijestiti o gubitcima u poslovanju.

Moguća je cijena takve prakse produljivanje zajmova koji na dulji rok nisu održivi, upozorio je viši savjetnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christoph Rosenberg na konferenciji u Beču.

Najveći zajmodavci Europe u nastajanju su talijanski UniCredit, austrijski Reiffeisen International, Erste Group Bank i Societe Generale, te belgijski KBC i mađarski OTP.

"Sumnjamo da banke prikazuju zajmove 'življima' nego što jesu", kazao je Rosenberg na konferenciji u organizaciji austrijske središnje banke. "Pažljivo pratimo tu pojavu", dodao je.

Ta praksa u ovoj godini podupire dobit banaka ali će u određenom trenutku izgubiti zamah, istaknuo je.

"Dugoročno nije u interesu financijskog sektora da podržava neodržive banke ili kompanije", kazao je i ponovio bojazan MMF-a da su rizici povezani s refinanciranjem kompanija u toj regiji i dalje vrlo visoki.

Glavni ekonomist Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Erik Berglof dodao je da je taj problem osobito izražen u Ukrajini. "Zemlja koja najbolje ilustrira nedostatak svijesti o problemu je Ukrajina, gdje sve banke 'uljepšavaju' kredite", kazao je on. "To će im se obiti o glavu početkom iduće godine", dodao je.

Ukrajina, čije je gospodarstvo na putu 15-postotnog pada BDP-a u ovoj godini, spada među zemlje s najvišom razinom loših zajmova u Europi, zabilježivši krajem drugog tromjesečja oko 30 posto upitnih zajmova. (hina/metro-portal)

17.11.2009. 18:09:49
Novi komentar
nužno
nužno