« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
JAGODE SA ŠLAGOM

Mladića će izručiti u ponedjeljak ili utorak

Najpoznatijem bjeguncu ispunjava se svaka želja, on sve razumije, a obrana pokušava odgoditi izručenje igrajući na kartu lošeg zdravstvenog stanja

Fotografija vijesti
Više o

ICTY

,

Den Haag

,

Bruno Vekarić

,

uhićen Ratko Mladić

,

Ratko Mladić uhićenje

,

Ratko Mladić izručenje

,

Mehmet Guney

"Mladić bi mogao stići u ponedjeljak ili u utorak. Po međunarodnome pravu, sudac će ga odmah ispitati" rekao je sudac ICTY-ja Mehmet Guney turskoj novinskoj agenciji Anatoliji.

U raspravno vijeće koje će voditi predmet IT-09-92-I "Tužitelj protiv Ratka Mladića" imenovani su njemački sudac Christoph Flugge kao predsjedavajući, nizozemski sudac Alphons Orie i južnoafrički sudac Bakone Justice Moloto.

"Suđenje bi trebalo trajati godinu i pol do dvije godine", rekao je Guney, napominjući da će to ovisiti o mogućem kašenjenju u predaji dokumenata i dokaza koje će strane podnijeti.

Istodobno je u svom nedjeljnom broju New York Times objavio intervju sa zamjenikom srbijanskog tužitelja za ratne zločine Brunom Vekarićem koji je ispričao da je Mladić u relativno dobrom zdravstvenom stanju, svjestan okruženja, razgovorljiv, pa čak i emotivan kada govori o svojoj djeci.

"On razumije sve, govori o svemu. Moj je dojam da nema problema za suđenje", rekao je Vekarić, dodavši da Mladićeva obitelji i odvjetnici pretjeruju opisujući njegove zdravstvene probleme kako bi odgodili izručenje. "To je strategija obrane, nije istina da je toliko bolestan", rekao je Vekarić.

Očekuje se da će Mladićevi odvjetnici u ponedeljak uložiti žalbu na odluku o ispunjenosti uvjeta za Mladićevo izručenje ICTY-ju, a tročlano sudsko vijeće o tome će odlučiti do utorka, rekao je Vekarić.

Po njegovim riječima, transfer Mladića u Haag diskretno će izvršiti pripadnici službi sigurnosti kako bi se izbjegli prosvjedi ili nasilje. Vekarić je otkrio kako je, kada je bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić bio izručen u Haag, medijima bilo rečeno da će se do zračne luke voziti u konvoju vozila, a u stvari je bio prevezen jednim običnim automobilom. "Moje kolege i ja smo tada primili oko 70 prijetnja smrću, a od uhićenja Mladića nijednu", rekao je Vekarić, protumačivši to osjećajem rezignacije među mnogim Srbima oko Mladićeve sudbine.

Mladić na saslušanju nije govorio o Srebrenici, osim što je odmah na početku rekao da "nema ništa protiv Hrvata i Muslimana", dodavši kako su to "bila teška vremena", prepričao je Vekarić. Meni je rekao: "Slušaj, Bruno. Ja nisam ubio nikoga, ali svatko tko jest treba odgovarati", a u jednom je trenutku dodao: "Vi ste izabrali Miloševića, zaslužili ste ono što se dogodilo poslije".

Optužnica Međunarodnog kaznenog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije tereti bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića (69) u 15 točaka za genocid, sudjelovanje u genocidu, zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

29.05.2011. 12:49:02
Novi komentar
nužno
nužno