« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SERGE BRAMMERTZ:

Mladić je profesionalan koliko i oni koji ga gone

Glavni Haaški tužitelj izjavio je kako se sada zna gdje je Ratko Mladić bio prije tri, četiri godine, ali nije bilo političke volje za uhićenje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Haaški sud

,

Ratko Mladić

,

ratni zločin

,

Goran Hadžić

,

ICTY

,

Serge Brammertz

Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić "jednako je profesionalan kao i oni koji ga gone", ocijenio je u četvrtak Serge Brammertz, glavni tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY).

"Jednako je profesionalan kao i oni koji ga gone. Polazimo od načela da nije sam", rekao je Brammertz za nizozemski dnevnik Volkskrant.

"Mladić je general, on zna način rada obavještajne službe i prema tome može reagirati", ističe tužitelj u intervjuu.

"Sada točno znamo gdje je Mladić bio prije tri-četiri godine. Prilike da ga se uhiti bile su propuštene", rekao je Brammertz i ocijenio da za to "nije bilo političke volje".

Otkako je 2008. srbijanski predsjednik postao Boris Tadić, "nove osobe djeluju u tajnim službama", rekao je Brammertz i ocijenio da "danas možda ima manje informacija o točnim mjestima (gdje bi se Mladić mogao nalaziti), ali ima više političke volje".

Glavni haaški tužitelj nije želio nagađati za koliko bi vremena Mladić mogao biti uhićen, no kazao je: "Samo mogu reći da nema nijednog razloga ne vjerovati da je on u Srbiji."

Za ratne zločine, zločine protiv čovječanstva i genocid tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992.-1995.) ICTY je 1995. optužio danas 67-godišnjeg Mladića i njegovo neizručenje velika je zapreka na putu Srbije prema Europskoj uniji.

Mladić je jedan od zadnjih traženih bjegunaca uz Gorana Hadžića, bivšeg vođe hrvatskih Srba optužena za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tijekom rata u Hrvatskoj. (hina/metro-portal)

18.02.2010. 13:06:38
Novi komentar
nužno
nužno