« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
IZLOŽBE

"Mit, vez i Vuteks" u zagrebačkoj Galeriji Karas

Po njegovim riječima, u Beljanovom radu suočio se s osnovnim elementima dvaju mitova prožetih traumom Beljanova rodnog grada Vukovara

Bit će dobro...
Bit će dobro... (Arhiva)
Više o

izložba

,

Galerija Karas

Izložba "Mit, vez i Vuteks", kojim mladi umjetnik Željko Beljan propituje mitove vezanen uz svoj rodni grad Vukovar, otvara se 7. srpnja u zagrebačkoj Galeriji Karas. 

Izloženi rad sastoji se od 25 vezova na bijelim platnima različitih formata slobodno postavljenih u prostor kojima je, naveo je Josip Zanki u predgovoru, dekonstruirao gotovo sve: osobnu mitologiju, autobiografske elemente, klasične prizore kuhinjskih vezova, kult hrane i pitomog ravničarskog krajobraza, obiteljsku povijest i fiktivni (fantastični) imaginarij.

Po njegovim riječima, u Beljanovom radu suočio se s osnovnim elementima dvaju mitova prožetih traumom Beljanova rodnog grada Vukovara; onog tradicijskog utjelovljenog u autorovoj vještini slavonskog veza kojemu ga je naučila majka i onog tranzicijsko-postindustrijskog o tvornici Vuteks nestaloj u prijelazu iz jednog u drugi politički sustav.

Zanki podsjeća da i sam umjetnik govori kako je htio izbjeći stalno ponavljanje priče o propasti koja je na području Slavonije već gotovo postala dio folklora te se može primijeniti na bilo koju granu industrije, već je pokušao napisati mit o samom uništenju industrije, na primjeru tvornice Vuteks.

"U Beljanovoj alternativnoj stvarnosti motivi veza su izmijenjeni, oni više nisu namijenjeni idiličnim kuhinjama ili etnografskim zbirkama u zavičajnim muzejima, već osobnom ritualu umjetnika u kojem on poput šamana oslobađa vlastitu prošlost i mijenja joj tijek", ocijenio je.

Željko Beljan (Vukovar, 1984.) od 2016. studira na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ilustracijom, stripom i izradom plakata bavi se od 2010. Autor je brojnih plakata za razne zagrebačke klubove i druge umjetničke inicijative i bendove kojima je član ili suradnik.

06.07.2020. 14:00:00
Novi komentar
nužno
nužno