« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SVEMIRSKO ORUŽJE?

Misteriozni američki raketoplan X37B opet leti, Rusi i Kinezi zabrinuti

X37B, koji je veličine manjeg autobusa, napaja se strujom iz solarnih kolektora, a može ostati u svemiru do 270 dana

Orbitalna testna letjelica X37B
Orbitalna testna letjelica X37B (Wikipedia)
Više o

bespilotna letjelica

,

raketoplan X37B

,

svemirsko oružje

Eksperimentalni robotizirani raketoplan X37B, razvijen za američko ratno zrakoplovstvo, lansiran je u subotu navečer u tajanstvenu višemjesečnu misiju, koja je ponovo potakla nagađanja da SAD razvija svemirsko oružje. Bespilotna "Orbitalna testna letjelica X37B", lansirana je u svemir na moćnoj raketi nosaču Atlas 5 iz Cape Canaverala na Floridi, izvijestio je u nedjelju američki tisak, prenosi Hina.

Američka vojska neće biti jedina koja će pratiti let minijaturnog "space shuttlea", dugačkog devet metara s rasponom krila od 4,5 metara. Zabrinuti ruski i kineski dužnosnici postavljali su pitanja o američkim namjerama kada je prva verzija letjelice lansirana u travnju prošle godine. Zbog njegove tajne prirode, neki vojni analitičari su teoretizirali da bi X37B mogao biti preteča orbitalnog oružja, sposobnog za ispuštanje bombi ili onesposobljavanje stranih satelita u orbiti.

"To je misterij, jer ga ratno zrakoplovstvo okružuje potpunom šutnjom", izjavio je Brian Weeden, stručnjak za svemirsku sigurnost za list Detroit Free Press. Dužnosnici ratnog zrakoplovstva ponudili su tek nekoliko pojedinosti o eksperimentalnoj letjelici, navodeći da ona omogućuje ispitivanja novih tehnologija, poput senzora za satelite i drugih komponenti. X37B, koji je veličine manjeg autobusa, napaja se strujom iz solarnih kolektora, a može ostati u svemiru do 270 dana.

Prvi mini raketoplan lansiran je iz Cape Canaverala u travnju 2010., a nakon 224 dana aterirao je na pistu zrakoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji. Letjelice X-37B izgrađene su u kalifornijskim pogonima tvrtke Boeing u Huntington Beachu, Seal Beachu i El Segundu.

06.03.2011. 13:13:00
Novi komentar
nužno
nužno