« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
mutacija?

Misteriozna gripa hara Ukrajinom

Nije svinjska, ali je ubila 189 osoba, dok ih je gotovo milijun zaraženo

Viktor Juschtschenko
Viktor Juschtschenko (Wikipedia)
Više o

svinjska gripa

,

mutacija virusa

,

Yulia Tymoshenko

,

gripa ukrajina

,

Viktor Juschtschenko

Nepoznata vrsta gripe Ukrajince trenutno brine više od svinjske. Naime, 189 osoba umrlo je od njenih posljedica dok je gotovo milijun stanovnika zaraženo, piše londonski Sunday Express.

Čini se da je riječ o do sada jedinstvenoj kombinaciji virusa klasične i svinjske gripe te takozvane kalifornijske gripe. „Za razliku od ostatka svijeta, kod nas su se tri virusa spojila u jedan", rekao je ukrajinski predsjednik Viktor Juschtschenko i dodao: "Moguće je da smo mutacijom dobili novi, agresivniji oblik virusa."

Virus napada pluća i dovodi do opasne upale, ali nije poznato o kojem tipu upale pluća se radi. Stručnjaci iz Kijeva trenutno intenzivno istražuju virus, a uzorci se analiziraju i u londonskom laboratoriju.

"Proveli smo obdukciju kod dvije osobe koje su preminule od virusa i ustanovili da su im pluća bila crna poput ugljena. Izgledalo je kao da su izgorjela", izjavio je za Sunday Express liječnik iz Kijeva.

Škole, sveučilišta, vrtići i kazališta u Ukrajini zatvorena su do daljnjega, dok su javna okupljanja zabranjena. Zaštitne maske u zemlji su rasprodane i prodaju se "na crno" po visokim cijenama.

Oko 53.000 zaraženih je hosiptalizirano, a zamjenik ministra zdravstva Wassil Lasorischinez pozvao je Ukrajince da se cijepe protiv obične gripe, iako nema garancija da će cjepvo spriječiti zarazu novom gripom.

16.11.2009. 09:24:41
Novi komentar
nužno
nužno