« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Što ih gura?

Misterija stijena u Dolini smrti

Fotografija otkriva bizarne događaje koje znanost ne može objasniti - stijene koje se same pomiču pustinjom

Stijene koje se kreću u Dolini smrti
Stijene koje se kreću u Dolini smrti (Daily Mail)
Više o

Dolina smrti

,

kamenje

,

stijene

U tišini i na 50 stupnjeva Celzijusa u kalifornijskoj Dolini smrti, veliki kameni blokovi sami od sebe pomiču se po pustinji. Stijene koje teže preko 100 kg, pomiču se pravilnim putanjama preko ravne površine pustinje. Godišnje pređu više od 320 metara.

Znanstvenici smatraju kako su za ovaj fenomen zaslužni specifični vremensku uvjeti.  Istraživanja sugeriraju da je kombinacija vjetrova koji pušu brzinom od 140 km/h, leda koji se stvara noću te tankih slojeva mokre gline na površini pustinje odgovorna za klizanje ogromnih stijena.

Fotograf Mike Byrne proveo je godine dokumentirajući ovu pojavu. Njegove fantastične fotografije pokazuju kako se kamenje doslovno samo pomiče posred pustinje.  ˝Doista je fascinantno pratiti ovako nešto, no ne vjerujem da je itko 100 posto siguran zbog čega se to dešava˝, dodaje Mike.

Dolina smrti najniža je točka u SAD-u sa 85 metara ispod razine mora. Potpuno je ravna i drži rekord druge najviše temperature ikad zabilježene na Zemlji, a iznosila je 58 stupnjeva Celzijusa.

 

19.11.2009. 07:00:11
Novi komentar
nužno
nužno