« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci

Misija EU na Kosovu dobila zeleno svjetlo

Odluka o slanju misije EULEX Kosovo trebala bi biti potvrđena 18. veljače na sastanku ministara vanjskih poslova Unije
Odluka o slanju misije EULEX Kosovo trebala bi biti potvrđena 18. veljače na sastanku ministara vanjskih poslova Unije (GETTY IMAGES)
Više o

Kosovo

,

EULEX

,

UNMIK

Zemlje članice Europske unije potvrdile su jučer pravnu i financijsku podlogu za slanje svoje misije na Kosovo, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Dokument je prihvaćen po pisanoj proceduri nakon što je Cipar odustao od prijetnje vetom. Odluka je najprije usuglašena u Odboru EU za vanjsku politiku i sigurnost, a prošli tjedan je upućena zemljama članicama, koje su joj dale zeleno svjetlo, dok je Cipar ostao suzdržan. Odluka bi još trebala formalno biti potvrđena na sastanku ministara vanjskih poslova EU 18. veljače, čime bi se otvorio put za slanje misije od 1800 ljudi, sastavljene od policajaca i sudskih istražitelja. Misija će se zvati EULEX Kosovo i trebala bi zamijeniti UNMIK. Odluci da se bez nove rezolucije UN-a na Kosovo uputi misija snažno  se protivi Srbija, koja tvrdi da bi to neformalno značilo priznanje neovisnosti te pokrajine. S druge strane, predsjednik kosovske vlade Hashim Thaçi izjavio je za RTV Sloveniju da je proces priprema za proglašenje neovisnosti zaključen i da će ‘odluka biti donesena idućih dana’. - Važno je samo da se SAD i Europa usuglase oko priznanja Kosova - poručio je Thaçi.

Neovisnost ubrzoOdbor za vanjsku politiku i sigurnost usuglasio je jučer pravnu i financijsku podlogu za slanje misije, dok su iz Prištine poručili da će neovisnost proglasiti ubrzo. 

Piše: HINA
05.02.2008. 02:54:22
Novi komentar
nužno
nužno