« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
OSVRT

Miro Čugura - Uskrsni ciklus

Njegovi naizgled jednostavni pasteli ponajprije jasno govore o dubokoj doživljenosti i proživljenosti slikara s temom koju iskreno slika

Miro Čugura
Miro Čugura (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Miro Čugura

Miro Čugura, suvremeni hrvatski likovni umjetnik iz Sinja dio svojeg opusa posvetio je sakralnim temama pa tako i najvećem kršćanskom blagdanu, Uskrsu, realizirajući ih većinom u pastelu ali i u akrilu, varirajući na svoj, osobni, vrlo neposredan način, niz klasičnih motiva, ne obazirući se ni na koga, ne prateći ili oponašajući stil izvedbe drugih.

Osjećaj bliskosti, koji je tako uočljiv u ovom nizu slika, ključna je karakteristika pristupa sakralnoj temi sinjskog umjetnika.

Njegovi naizgled jednostavni pasteli ponajprije jasno govore o dubokoj doživljenosti i proživljenosti slikara s temom koju iskreno slika.

O složenosti izrade sakralnih motiva izvrsno je govorio akademski slikar i profesor na splitskoj ALU, Josip Botteri Dini u više navrata. Na pitanje kako umjetnici pristupaju sakralnom motivu kaže:

„Svaki umjetnik pozvan je iznostiti svoj doživljaj ljudske egzistencije otvorene Stvoritelju kroz svoju umjetnost. Mi govorimo o likovnoj umjetnosti, ne zaboravljajući i druge umjetnosti, glazbu, pjesništvo,književnost. U ovom govoru nitko ne može iskazati isključivo nego vlastiti doživljaj mora umjetnosti u kojem se duša kupa i pliva, prepušta zanosima kroz koje je prolazio umjetnik, dok je meditirao svete teme."

Sve ovo vrijedi i za Miru Čuguru, slikara iz Sinja.

Piše: Miroslav Pelikan
07.04.2020. 10:02:00
Novi komentar
nužno
nužno