« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
PRIPREME

Ministri okoliša počeli zadnji sastanak prije Kopenhagena

Dio zemalja poziva na odgodu sporazuma, a dio smatra da se u stvari radi o pokušaju razvijenih zemalja da izbjegnu izvršavanje skupih obaveza

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

klimatske promjene

,

klimatski sporazum

,

summit u Kopenhagenu

Ministri okoliša 44 zemalja ključnih u razgovorima o klimi počeli su u ponedjeljak u Kopenhagenu zadnji pripremni sastanak za sklapanje političkoga sporazuma o kojemu će se pregovarati na svjetskom summitu UN-a u prosincu u danskome glavnom gradu.

Predstavnici najvećih onečišćivača (SAD-a, Kine, Indije i Brazila), te male otočne države i afričke zemlje koje su među najsiromašnijima na planetu, razgovarat će o teškim temama, poput financiranja i ciljeva koje treba postići, rekla je prije sastanka danska ministrica klime Connie Hedegaard.

Taj dvodnevni susret za zatvorenim vratima mjesto je gdje moramo "stvarno ući u srž rasprava i u teška pitanja jer više nemamo puno vremena", ocijenila je u priopćenju od ponedjeljka.

Nazočnost ministara koji su stigli iz cijelog svijeta pokazuje kako postoji stvarna volja da se učini nešto za postizanje sporazuma o klimi u Kopenhagenu u prosincu, rekla je.

Sve ili približno sve još treba odrediti, tri tjedna prije početka konferencije UN-a od 7. do 18. prosinca, poput podataka o smanjenju emisija plina s učinkom staklenika, posebice razvijenih zemalja, financiranje budućeg sporazuma, prijepo potrebna za jamčenje gospodarske tranzicije prema čistu razvoju i pomoć zemljama da se prilagode klimatskim promjenama.

Na pregovorima u početku studenoga u Barceloni zaključeno je da će se na konferenciji u Kopenhagenu 2009. postići samo politički dogovor, a zaključenje međunarodnog sporazuma odgođeno je do 2010.

Kina sumnjičava u vezi Kopenhagena

Kina se u ponedjeljak ogradila od prijedloga za odgodu obvezatnog sporazuma o klimi do 2010., ali bi na susretu na vrhu o klimi u prosincu u Kopenhagenu mogla pristati na "politički dogovor" ako se njime bogatije države primoraju da preuzmu veće obveze.

Kopenhagenski sastanak trebao bi odrediti nov okvir za borbu protiv globalnog zatopljenja, ali pregovori zapinju jer se razvijene zemlje i zemlje u razvoju ne slažu tko treba smanjiti emisiju štetnih plinova, za koliko i tko to treba platiti.

Kineski stručnjaci smatraju da je odgoda sporazuma o klimi gotovo neizbježiva, posebice zato što nakon prošlog kruga pregovora u Barceloni nije bilo većeg napretka, te stoga "pomno razmatra prijedlog o političkom dogovoru".

Neki u Kini, ali i drugim zemljama u razvoju, smatraju kako je poziv da se odgodi novi svjetski sporazum o klimi pokušaj bogatih zemalja da izbjegnu svoje "skupe obveze", nastale zbog emisije štetnih plinova zadnjih desetljeća.Dužnosnik kineskog ogranka Greenpeacea Ailun Yang, međutim, smatra kako Kini nije u interesu da odgađa sporazum o klimi jer je već mnogo učinila da se smanji ispuštanje ugljičnog dioksida.

Kineski vođe također su svjesni velike opasnosti od klimatskih promjena za Kinu - od podizanja razine mora uzduž gusto naseljene istočne obale do poplava i suša.

Ako Peking pristane na "politički sporazum", njezini diplomati poručuju da taj sporazum mora obuhvaćati već postignute dogovore o pitanjima poput financiranja i borbe protiv klimatskih promjena.

SAD je ispuštao u atmosferu više ugljičnog dioksida od ikoje druge zemlje, ali je sada tu "palicu" preuzela Kina, a zajedno ispuste u atmosferu 40 posto sveukupne emisije CO2. (hina/metro-portal)

16.11.2009. 18:31:39
Novi komentar
nužno
nužno