« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Ministri G7 pritišću Rusiju

Najrazvijenije zemlje svijeta pokušavaju smiriti stanje u Gruziji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (GETTY IMAGES)
Više o

G7

,

rat u Gruziji

,

mihael saakašvili

Ministri vanjskih poslova najrazvijenijih zemlja G7 zahtijevali su od Rusije da prihvati trenutačno primirje koje traži Gruzija u sukobu u Južnoj Osetiji, rekao je u ponedjeljak dužnosnik State Departmenta.

Ministri G7, skupine osam najrazvijenijih zemlja osim Rusije, naveli su na telefonskoj konferenciji u ponedjeljak da je "Gruzija potpisala sporazum o primirju i pozivaju Rusiju da prihvati trenutačno primirje", rekao je glasnogovornik State Departmenta .

Telefonska konferencija je organizirana "kako bi se pojačao diplomatski pritisak na Rusiju", rekao je ranije britanski državni tajnik za europske poslove Jim Murphy.

"To je otišlo predaleko", rekao je Murphy na škotskoj tv postaji BBC.

"Postoje teritorijalni sporovi u Južnoj Osetiji i Abhaziji. Ali Rusija nema opravdanja za bombardiranja izvan tih područja" rekao je i dodao da je "Rusija proširila sukob na potpuno neprihvatljiv način".

Za to vrijeme, Ruske oružane snage ušle su na područje Gruzije, blizu grada Senaki, kako bi spriječile nove gruzijske napade, objavilo je rusko ministarstvo obrane, prenose ruske agencije.

"Ruske mirovne postrojbe i vojne postrojbe koji ih prate poduzimaju mjere kako bi onemogućile gruzijske topničke napade na ruske vojnike", rekao je predstavnik ministarstva, prenosi agencija RIA-Novosti.

"Te se mjere poduzimaju blizu grada Senaki" i kako bi se spriječilo koncentiriranje rezervista koje je Tbilisi mobilizirao, precizirao je.

Ruski vojnici uz potporu oklopnih transportera ušli su iz Abhazije u gruzijsku vojnu bazu Senaki, oko 40 kilometara od luke Soči, rekla je glasnogovornica gruzijskog ministarstva obrane Nana Inskerveli.

Rusija želi zauzeti cijelo područje Gruzije, istaknuo je gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili u govoru naciji koji je emitirala televizija.

"Cilj je okupacija Južne Osetije, Abhazije i cijele Gruzije" , rekao je Saakašvili o višednevnim sukobima gruzijskih i ruskih snaga. (HINA/METRO)

12.08.2008. 00:46:22
Novi komentar
nužno
nužno