« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PRAVO NA INFORMACIJU

Ministarstvo gospodarstva opovrgava optužbe udruge Potrošač

Ministarstvo se pozvalo na propisane izuzetke od prava na pristup informacijama navedene u Zakonu o pravu na pristup informacijama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Ministarstvo gospodarstva

,

pristup informacijama

,

udruga Potrošač

,

poslovna tajna

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva opovrgnulo je danas optužbe Društva za zaštitu potrošača Hrvatske "Potrošač" kako to Ministarstvo krši pravo građana na informaciju, netransparentno zapošljava u Odjelu za zaštitu potrošača te proglašava poslovnom tajnom narudžbu, ugovor i cijenu Centralnog informacijskog sustava zaštite potrošača, kojim se savjetovališta koriste za rješavanje reklamacija potrošača.

U Odjelu za zaštitu potrošača Ministarstva gospodarstva zaposleno je 11 službenika, od toga su zadnja dva vježbenika zaposlena na temelju javnog natječaja u srpnju 2008., a jedan sporazumnim prelaskom iz drugog ministarstva, navodi se u priopćenju Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Ministarstvo je u veljači 2009. godine raspisalo javni natječaj, u kojemu je jedno od traženih radnih mjesta bilo i za potrebe Odjela za zaštitu potrošača, međutim taj dio je obustavljen jer nije bilo zainteresiranih kandidata.

Centralni informacijski sustav za zaštitu potrošača uspostavljen je u ožujku 2008., u sklopu projekta Europske unije, kroz koji je potrošačima omogućeno da putem elektroničke pošte zatraže savjet od Savjetovališta za zaštitu potrošača, objašnjenja propisa i postupaka, odnosno, da upute prijavu Državnom inspektoratu.

Zakonom o pravu na pristup informacijama propisani su izuzeci od prava na pristup informacijama. U skladu s tim izuzecima "tijela javne vlasti uskratit će pravo na pristup informaciji ako je informacija zakonom ili na osnovi kriterija utvrđenih zakonom proglašena državnom, vojnom, službenom, profesionalnom ili poslovnom tajnom ili ako je zaštićena zakonom kojim se uređuje područje zaštite osobnih podataka".

Budući da je Ugovorom o usluzi razvoja i implementacije Centralnog informacijskog sustava zaštite potrošača uređeno da "bilo kakvo isticanje u javnosti ovog Ugovora ili nekog od njegovih dijelova nije dopušteno niti jednoj od ugovornih strana bez prethodnog pisanog odobrenja druge ugovorne strane", to bi objavljivanje podataka iz Ugovora bilo izravno u suprotnosti sa navedenom zakonskom odredbom, navodi Ministarstvo.

Što se tiče primjedbi kako Nacionalni program zaštite potrošača za razdoblje 2009.-2012. nije operativan, iz resornog Ministarstva ističu da je sastavni dio tog programa detaljan prikaz svih aktivnosti koje su se intenzivno provodile na području zaštite potrošača tijekom 2009. i pregled zadaća prema prioritetnim područjima zaštite potrošača u kojem su navedene zadaće, njihovi nositelji i izvori financiranja.

Iz Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva također poručuju kako je to ministarstvo uvijek otvoreno za dijalog i suradnju s predstavnicima udruga za zaštitu potrošača, kao i to da od 26 udruga za zaštitu potrošača i dva Saveza udruga u Hrvatskoj, problemi u komunikaciji i suradnji postoje samo s predsjednicom udruge "Potrošač" Jadrankom Kolarević i predsjednikom Saveza "Potrošač" Ilijom Rkmanom. (hina/metro-portal)

18.02.2010. 17:46:14
Novi komentar
nužno
nužno