« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
SLAVKO LINIĆ:

Ministar Šuker je glavni krivac za nelikvidnost

"INA duguje zato što tako hoće Šuker. Mogu li i drugi poduzetnici ne plaćati PDV?", zapitao se zastupnik SDP-a

(Nikša Stipaničev, CROPIX)
Više o

SDP

,

INA

,

Ivan Šuker

,

Slavko Linić

,

Dragica Zgrebec

,

nelikvidnost

Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić danas je predstavljajući prijedlog zakona o rokovima plaćanja obveza državnih i javnih poduzeća državnoga proračuna i drugih državnih institucija ustvrdio da "INA duguje zato što tako hoće ministar financija Ivan Šuker, koji je glavni krivac za nelikvidnost".

Predstavljenim zakonskim prijedlogom SDP namjerava stati na kraj nelikvidnosti, a njime se, među ostalim, predlaže da se proračun obveže na plaćanje do 30 dana, a javne i tvrtke u kojima država ima više od 25 posto udjela, do 60 dana. Zastupnici Slavko Linić i Dragica Zgrebec na današnjoj konferenciji za novinare rekli su da je u travnju u nelikvidnim tvrtkama i obrtima radilo više od 60 tisuća ljudi, a kao glavnoga generatora nelikvidnosti označili su državu, ustvrdivši da ona gospodarstvu u ovome trenutku duguje čak 15 milijardi kuna.

Na pitanje kako će njihov zakonski prijedlog omogućiti da, primjerice, INA plati svoje dugove prema državi, Linić je odgovorio da je predloženi zakon usmjeren baš na krivce za takve pojave - ministre koji sjede u nadzornim i upravnim odborima javnih tvrtki koje ne plaćaju.

Linić ne prihvaća Šukerovo tumačenje da država ne može odgovarati za Inin dug jer INA nije državna tvrtka. Podsjetio je da je INA u 40-postotnom državnom vlasništvu, a da su u njezinim nadzornim tijelima donedavno sjedili ministri. Ministra Šukera smatra krivim zato što INA državi duguje između dvije i tri milijarde kuna naknada za ceste i autoceste te poreza.

"Šuker je bezobrazan kada kaže da to nije državna tvrtka. Tko je do nedavno bio u Nadzornom odboru Ine? Šuker je bio Član nadzornog odbora i Šuker je kriv za nelikvidnost. INA duguje zato što tako hoće Šuker. Mogu li i drugi poduzetnici ne plaćati PDV? Šuker nekoga goni zbog lipe, a nekomu oprašta dvije do tri milijarde kuna", rekao je Linić.

Izvor: Hina

18.06.2009. 12:57:27
Novi komentar
nužno
nužno