« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
pušiona na markovom trgu

Milinović popušio oba zakona

Bez obzira na sav trud ministra, zakoni o umjetnoj oplodnji i zabrani pušenja se mijenjaju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Darko Milinović

,

Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima

,

ovisnost o pušenju

,

zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

Unatoč čvrstom stajalištu ministra zdravstva Darka Milinovića da oni koji nisu spremni za brak nisu spremni ni za dijete, na sinoćnjoj telefonskoj sjednici Vlada je odlučila u saborsku proceduru poslati amandman kojim će se postupak medicinske oplodnje dopustiti i izvanbračnim partnerima. No oni će u izvanparničnom postupku morati dokazati da su tri godine zajedno i da zajedno žive. Iznimka će biti parovi koji su u kraćoj vezi, a već imaju dijete.

Zakon će, prema svemu sudeći, unatoč minimalnim izmjenama ipak biti izglasan, iako još jučer popodne nije imao podršku saborske većine. Prvi su put svi koalicijski partneri HDZ-a bili protiv takvog zakona.

Premijerka Jadranka Kosor cijeli je dan intenzivno pregovarala s partnerima, tvrdeći da moraju donijeti bilo kakav zakon o oplodnji kako bi zatvorili jedno mjerilo u pregovorima s EU. Unatoč tomu što su pregovori blokirani, objašnjavala je da smo taj zakon morali donijeti već do 15. srpnja.

Paljba koja se sručila na Milinovića bila je dovoljno jaka za kompromis oko umjetne oplodnje, a pritisak ugostitelja i, vjerojatno, duhanskog lobija iz sjene na najboljem je putu da vrati cigarete u kafiće i restorane.

17.07.2009. 07:48:43
Novi komentar
nužno
nužno