« Život
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
OPA!

Milijun Britanaca su potomci starih Rimljana

Rimljani su se naglo povukli s Otoka u ranom 5. stoljeću, ostavljajući za sobom gradove, ceste i razne druge građevine - i djecu

Hadrijanov zid spriječio je ostavljanje rimskog DNK u Irskoj
Hadrijanov zid spriječio je ostavljanje rimskog DNK u Irskoj (Wikipedia)
Više o

Engleska

,

DNK

,

stari Rimljani

,

Wales

,

legionari

Rimljani su svojevremeno vladali dobrim dijelom Britanije, a još uvijek ima dovoljno ostataka njihove prisutnosti, kao što je Hadrijanov zid, da se Britanci mogu prisjetiti tog doba. No, kako tvrde znanstvenici, bolji podsjetnik na to doba zapisan je u DNK stanovnika Velike Britanije kojih je, prema procjeni, čak milijun s precima iz starog Rima.

U genetskom istraživanju na 5 tisuća ljudi pokazalo se da postoji velika mogućnost da preko 4 milijuna stanovnika Walesa i Engleske u sebi ima krvi rimskih legionara. Naravno, nije moguće dokazati jesu li nečiji geni stigli iz tih krajeva u doba legionara ili kasnije, no sama činjenica da su desetine tisuća rimskih vojnika prošle tim krajevima morala je imati utjecaja na to.

Rimljani su se naglo povukli s Otoka u ranom 5. stoljeću, ostavljajući za sobom gradove, ceste i razne druge građevine, odustavši od nauma o vladavini Britanijom. Ipak, izgleda da su legionari bili dovoljno privlačni lokalnim curama da im u nasljedstvo ostave, ako ništa drugo, svoj DNK.

Rimljana je po dolasku u Englesku bilo toliko da su predstavljali između 5 i 8 posto ukupnog stanovništva, tako da su DNK markeri koji pokazuju neobično slične obrasce između Engleza, Velšana i Talijana pronađeni u velikom broju upravo tamo gdje ih je bilo najviše, dok ih u Irskoj i Škotskoj, koje su bile neosvojene ili samo djelomično okupirane gotovo i nema.

24.02.2013. 11:28:17
Novi komentar
nužno
nužno