« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
VOLJA SE MORA ISPUNITI

Milanović o odluci Ustavnog suda: Ovo je političko arbitriranje

VIDEO - Hrvatski građani jasno su izrazili volju za referendumom i za nas je njegovo raspisivanje neprijeporno, kaže Zoran Milanović

Zoran Milanović
Zoran Milanović (Neja Markičević/Cropix/Infopunkt)
Više o

Zoran Milanović

,

SDP

,

Dragutin Lesar

,

Ustavni sud

,

ZOR

,

Zakon o radu

,

novčanica

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je komentirajući odluku Ustavnog suda da nema pretpostavki za raspisivanje referenduma o Zakonu o radu izjavio da je bilo kakvo arbitriranje o volji građana jako je loše za hrvatsku demokraciju.

"Za nas je inicijativa za raspisivanje referenduma neprijeporna, radi se o volji suverena, a to je hrvatski narod, hrvatski građani, i oni su tu volju vrlo jasno i nedvosmisleno iskazali davanjem ogromnog broja potpisa. U tom trenutku nitko, po našem mišljenju, ni na koji način nema pravo arbitritati, nema pravo ocjenjivati svrsishodnost i politički oportunitet referendumskog pitanja", rekao je Milanović.

"Ustavni sud si je to pravo uzeo, a mi u demokratskoj državi ne možemo drugo nego da tu činjenicu prihvatimo i da sutra, ako nam građani daju povjerenje i ako budemo u poziciji vlasti, izmijenimo određene propise koji će ubuduće ovakvo arbitriranje onemogućiti. Ovo je jako loše za hrvatsku demokraciju", dodao je.

Na pitanje smatra li da je riječ o političkoj presudi, odgovorio je kako se, po njegovu mišljenju, mora raditi o političkom arbitriranju. "Da, ovo je politička odluka, ovdje se ne radi o nekom običnom zakonu ili propisu, ovdje se radi o referendumu kao jednom od temeljnih instituta demokracije, i to posebnoj, naprednoj vrsti referenduma koji se raspisuje nakon zahtjeva građana, a ne na inicijativu Sabora", ustvrdio je Milanović.

Naglasio je da je pitanje referenduma vrhovno političko pitanje, te da je stoga i svaka ocjena svrsishodnosti referendumskog pitanja političko arbitriranje. "Da, u nekim situacijama, nažalost, i Ustavni sud dobiva priliku da o tome govori, a to nije dobro, to treba promijeniti i u hrvatskom Ustavu i u hrvatskim zakonima. Nemam dobro mišljenje o ovome što se radi", poručio je.

Na pitanje vjeruje li da je vladajući HDZ na bilo koji način utjecao na odluku Ustavnog suda, Milanović je odgovorio: "Nemam jatake ni doušnike nigdje, pa ni na Ustavnom sudu. Prema tome, na to pitanje ne mogu odgovoriti, mogu samo komentirati presudu."

Novinari su Milanovića tražili i da pojasni jutrošnji SDP-ov zahtjev da u Sabor dođe premijerka Jadranka Kosor i objasni demantij Ureda mađarskog premijera Viktora Orbana da je s njom telefonski razgovarao o mogućoj reviziji dioničarskog ugovora između Ine i MOL-a.

Milanović smatra kako su, prema svemu sudeći, hrvatska vlada i premijerka osobno imali nekoliko dana koje im je mađarska strana ostavila da sami demantiraju da je takvog razgovora bilo, a kada to vlada i premijerka nisu napravili, onda je to napravio mađarski premijer.

"Ovo je složena igra, i ako ne znate igrati čovječe ne ljuti se, ne možete igrati ni šah", poručio je čelnik SDP-a.

Lesar: Odluka je očekivana

Odluka Ustavnoga suda da nema pretpostavki za raspisivanje referenduma o ZOR-u je očekivana, izjavio je čelnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

"Odluka Ustavnog suda je za mene očekivana. Najavljivao sam i rekao da suci tog suda jako dobro osluškuju javni govor vladajućih, ali ono što je tragično za Hrvatsku je da je ova odluka i prije formalnog današnjeg odlučivanja bila poznata i sinoć. To dovoljno govori o vjerodostojnosti onih koji su o tome odlučivali", rekao je Lesar komentirajući današnju jednoglasnu odluku Ustavnoga suda.

Dodavši kako je ta odluka konačna te da se protiv nje formalno-pravno ništa ne može, Lesar je kazao kako sindikati referendum svejedno moraju provesti. "Želim vjerovati da će i sindikati shvatiti da referendum mogu i moraju provesti, ali na drugačiji način. Mi ćemo im u tome pomagati", rekao je i upitan kako, odgovorio: "Na ulici, na gradskim trgovima, gradovima i ulicama. To je za Hrvatsku nužno potrebno i jedini je način da se obranimo od ovog nasilja, zabrane neposredne demokracije u Hrvatskoj". (hina/metro-portal)

20.10.2010. 14:21:03
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    20.10.2010. 16:33
    Lopov lopova predlozi u ustavni sud....i kako ocekivati od lopova da donesu pravedni presudu...?
Novi komentar
nužno
nužno